Ako tražite namirnicu koja podržava imunitet, čuva zdravlje srca i povoljno djeluje na rad mozga, ono što tražite nalazi se na ribarnici ili u škrinji sa zamrznutom hranom, no to kao da ne znaju mnogi od nas jer ju uopće ne uvrštavaju u jelovnik. Riječ je o osliću, ribi često dostupnoj po pristupačnoj cijeni, no još češće zasjenjenoj znatno jeftinijim ili znatno skupljim vrstama.
U cjenovnom smislu, oslić je negdje na pola puta između povoljne srdele i prestižne oborite ribe, što mu na određeni način obilježava reputaciju - niti je "sirotinjska" riba za svaki dan, niti je komad za posebne prilike. Ali unatoč tome, vrlo je vrijedna domaća riba koja nudi vrlo uravnotežen nutritivni sastav i jednostavnu pripremu.
Oslić je poznat po laganom bijelom mesu i niskoj kalorijskoj vrijednosti pa ga mnogi smatraju idealnim izborom za one koji žele jesti ukusno, a opet lagano.
Zašto jesti oslića?
Sto grama ribe sadrži mnogo vode, vrlo malo masti i značajnu količinu bjelančevina. Oslić je pogodan i za osobe koje paze na unos masnoća. Ima vrlo nizak udio masti i sadržava omega-3 masne kiseline koje doprinose zdravlju srca. U kombinaciji s bogatstvom bjelančevina i niskom energetskom vrijednošću, oslić se često preporučuje kao dio lagane i uravnotežene prehrane.
Uz bjelančevine, osigurava vitamine skupine B i minerale kao što su kalij, kalcij i fosfor. Ti nutrijenti doprinose normalnom radu kostiju, mozga i kardiovaskularnog sustava pa se oslić sve češće preporučuje kao redovit izvor kvalitetnih hranjivih tvari.
Što se sve može s oslićem?
U kuhinji oslić možete pripremiti na mnogo načina, a zbog brze i jednostavne pripreme odgovara i onima koji se ne žele dugo zadržavati uz štednjak.
Najpopularniji načini pripreme uključuju prženje i, kad je riječ o filetima, pečenje, a Dalmaticima je neizostavan sastojak omiljene riblje juhe, no oslić jednako dobro funkcionira i u laganim varivima te u jelima poput gregade, a njegov okus lijepo se spaja s peršinom, češnjakom, blitvom, rajčicama i maslinovim uljem, ali i s mrkvom i porilukom ili čak paprikama. Želite li gurmanski doživljaj, svakako ga pokušajte kombinirati s gomoljem koromača, vidjet ćete kako se "ljube"!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....