StoryEditorOCM
Spiza plusnije mušmula!

Mnogi ne znaju koliko je zdrava pa čak ni kako se zove, a u Dalmaciji raste posvuda: evo kako od nje dobiti odličan sirup

Piše T. S. M.
23. svibnja 2025. - 07:05

Nekoć se uzgajala zbog sočnih i slatkih plodova, danas je viđamo po parkovima i drvoredima u svojstvu ukrasne biljke, no žalosno je da mlađe generacije u Dalmaciji više ne znaju što je to nešpula.

Neki misle da se zove mušmula (što je pogrešno, jer riječ je o drugom nazivu za oskorušu), tek rijetki znaju koliko joj opojno miriše bogati bijeli cvat, a mnogi njen narančasti, okruglasti plod, koji dozrijeva upravo u ovo vrijeme, nikad nisu ni kušali. Kakva šteta, jer itekako je ukusan i sladak, pun soka koji se cijedi niz prste dok pokušavate izbjeći velike, pomalo sluzave koštice.

Sočna i zdrava nešpula

Ako ćete biljku latinskog naziva Eriobotrya japonica zvati mušmulom, dodajte joj barem prefiks japanska, jer u stručnoj se literaturi ponekad i tako naziva, a možete se poslužiti i nazivom loquat, koji se za nju u svijetu koristi, no puno važnije od imena koje nosi su zdravi sastojci koje krije u sočnom plodu.

image
Yang Zheng/Imaginechina Via Afp

Ova na marelicu nalik voćkica prava je nutritivna bomba. Sadrži vitamin A (beta-karoten), važan za zdravlje očiju i kože, kao i za imunitet, vitamin C, koji je snažan antioksidans i jača imunološki sustav te pomaže apsorpciju željeza, kalij, koji pomaže u regulaciji krvnog tlaka i podržava rad srca,  mangan, magnezij i željezo, koji su važni za metabolizam te za zdravlje kostiju, fenolne spojeve i flavonoide koji djeluju antioksidativno i protuupalno, te pektin, topivo vlakno koje regulira šećer u krvi i kolesterol.

image
Voisin/Phanie Via Afp

Osim toga, neka istraživanja sugeriraju da nas nešpule mogu zaštititi od određenih oboljenja, poput bolesti srca i raka, kao i smanjiti razinu šećera u krvi, triglicerida i inzulina.

Raznovrsna primjena

Napomenimo i da nije preporučljivo grickati sjemenke nešpule, jer mogu biti toksične ako se konzumiraju u većim količinama. Sadrže, naime, spojeve koji se razgrađuju u cijanid, slično kao i sjemenke jabuke, marelice i  drugih voćki iz istog roda ružovki (Rosaceae). 

image
Yoichi Hayashi/The Yomiuri Shimbun Via Afp

Osim što ih možete jesti sirove, nešpule možete koristiti za pripremu džemova i slastica, a od njih, također, možete skuhati i izvrstan sirup ugodnog, osvježavajućeg i slatkog okusa. Isti možete koristiti za pripremu soka (razrijedite ga vodom ili mineralnom u omjeru 1:5), dodati ga slasicama ili ga iskoristiti kod pripreme koktela.

image
Shen Yueming/Imaginechina Via Afp

Sirup od nešpule

Sastojci:

1 kg očišćenih zrelih nešpula 
650-700 g šećera
200-350 ml vode
sok 1 limuna
1 vanilin šećer

 Priprema:

Nešpule operite, ogulite, očistite od koštica te ih narežite na manje komade. Stavite ih u lonac s vodom i lagano kuhajte oko 15–20 minuta, dok ne omekšaju i puste sok.

Smjesu propasirajte kroz sito ili izmiksajte štapnim mikserom pa po želji procijedite ako želite bistriji sirup.

Dodajte šećer, vanilin šećer i limunov sok, pa smjesu vratite na vatru i kuhajte još 10–15 minuta, dok se sirup ne zgusne (kao rjeđi pekmez).

Vrući sirup ulijte u sterilizirane boce ili staklenke pa dobro zatvorite.

Čuvajte sirup na hladnom i tamnom mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 18:29