Samonikla hrana nije samo ekonomična, nego često vrlo zdrava i ukusna. U kategoriju samonikih namirnica koje možemo prikupiti tijekom šetnje prirodom spada i šugavica ili parzolka, pravo zaboravljeno blago koje se u kuhinji može iskoristiti na puno lijepih načina.
Riječ je o gljivi, latinskog naziva Macrolepiota procera, koja raste i u našim krajevima, a poznata je i kao velika sunčanica, srndakuša, kišobranara ili parazolka. Možete je pronaći na livadama, proplancima, rubovima šuma i šumskim čistinama, gdje ćete ju lako prepoznati po velikim dimenzijama i karakterističnom obliku koji podsjeća na suncobran.
Klobuk ove gljive, koji može dosegnuti i do 40 centimetara u promjeru, u mladosti je jajolik, da bi se kasnije otvorio i postao širok, s karakterističnim velikim ljuskama i tamnijim ispupčenjem u sredini.
Sunčanica je vrlo cijenjena gljiva jer je velika, česta u sezoni (koja traje sve do studenog) i svestrana u kuhinji. Meso joj je bijelo, mekano, ugodnog mirisa i blagog okusa koji podsjeća na lješnjake, no osim zbog ugodnog okusa, na cijeni je i zahvaljujući visokoj nutritivnoj vrijednosti koja uključuje esencijalne aminokiseline, vitamine i minerale.
Macrolepiota procera sadrži i bioaktivne spojeve poput polifenola, flavonoida i beta-glukana, koji djeluju antioksidativno i protuupalno te uravnotežuju imunitet. Istraživanja upućuju na to da bi mogla imati antikancerogena i antimikrobna svojstva te povoljno utjecati na regulaciju šećera u krvi i snižavanje masnoća, iako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se ti učinci u potpunosti potvrdili kod ljudi.
Zbog svog vrijednog sastava ova se gljiva koristi u liječenju dijabetesa, hipertenzije i upala.
Što se tiče korištenja u kuhinji, sunčanice ili parzolke najčešće se prže na maslacu, a u srednjoj i istočnoj Europi popularne su panirane sunčanice koje se pripremaju poput bečkih odrezaka, uvaljane u jaje i krušne mrvice, zatim pržene na ulju ili maslacu.
U Slovačkoj se ponekad pune mljevenim mesom i peku u pećnici, dok su u Italiji i Austriji mladi, još klobuci pune na sličan način kao paprike.
Panirana sunčanica
Sastojci:
4 klobuka sunčanice
100 g brašna
100 g krušnih mrvica
2 jaja
50 g maslaca
2 žlice ulja
sol, papar
Priprema:
Klobuke sunčanice očistite vlažnom krpom i odstranite stručke. Posolite i popaprite s obje strane. Svaki klobuk uvaljajte najprije u brašno, zatim u razmućena jaja, a potom u krušne mrvice. Na tavi zagrijte ulje i maslac pa pržite klobuke na srednje jakoj vatri 3–4 minute sa svake strane, dok ne dobiju hrskavu koricu. Poslužite toplo uz krumpir, salatu ili kruh.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....