StoryEditorOCM
Spiza plussvestrana u kuhinji

Naiđete li na nju, našli ste blago! Šugavica liječi dijebetes i hipertenziju te čuva od raka, a istinska je - delikatesa

Piše T. S. M.
17. rujna 2025. - 19:32

Samonikla hrana nije samo ekonomična, nego često vrlo zdrava i ukusna. U kategoriju samonikih namirnica koje možemo prikupiti tijekom šetnje prirodom spada i šugavica ili parzolka, pravo zaboravljeno blago koje se u kuhinji može iskoristiti na puno lijepih načina.

image
Jean-claude Malausa/Biosphoto Via Afp

Riječ je o gljivi, latinskog naziva Macrolepiota procera, koja raste i u našim krajevima, a poznata je i kao velika sunčanica, srndakuša, kišobranara ili parazolka. Možete je pronaći na livadama, proplancima, rubovima šuma i šumskim čistinama, gdje ćete ju lako prepoznati po velikim dimenzijama i karakterističnom obliku koji podsjeća na suncobran.

image
Jean-philippe Delobelle/Biosphoto Via Afp

Klobuk ove gljive, koji može dosegnuti i do 40 centimetara u promjeru, u mladosti je jajolik, da bi se kasnije otvorio i postao širok, s karakterističnim velikim ljuskama i tamnijim ispupčenjem u sredini.

image
Stephane Vitzthum/Biosphoto Via Afp

Sunčanica je vrlo cijenjena gljiva jer je velika, česta u sezoni (koja traje sve do studenog) i svestrana u kuhinji. Meso joj je bijelo, mekano, ugodnog mirisa i blagog okusa koji podsjeća na lješnjake, no osim zbog ugodnog okusa, na cijeni je i zahvaljujući visokoj nutritivnoj vrijednosti koja uključuje esencijalne aminokiseline, vitamine i minerale. 

image
Michal Fludra/Nurphoto Via Afp

Macrolepiota procera sadrži i bioaktivne spojeve poput polifenola, flavonoida i beta-glukana, koji djeluju antioksidativno i protuupalno te uravnotežuju imunitet. Istraživanja upućuju na to da bi mogla imati antikancerogena i antimikrobna svojstva te povoljno utjecati na regulaciju šećera u krvi i snižavanje masnoća, iako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se ti učinci u potpunosti potvrdili kod ljudi.

image
Bringard Denis/hemis.fr/Hemis Via Afp

Zbog svog vrijednog sastava ova se gljiva koristi u liječenju dijabetesa, hipertenzije i upala.

Što se tiče korištenja u kuhinji, sunčanice ili parzolke najčešće se prže na maslacu, a u srednjoj i istočnoj Europi popularne su panirane sunčanice koje se pripremaju poput bečkih odrezaka, uvaljane u jaje i krušne mrvice, zatim pržene na ulju ili maslacu.

image
Patrick Pleul/Dpa Picture-alliance Via Afp

U Slovačkoj se ponekad pune mljevenim mesom i peku u pećnici, dok su u Italiji i Austriji mladi, još klobuci pune na sličan način kao paprike. 

image
Shutterstock

Panirana sunčanica

Sastojci:

4 klobuka sunčanice
100 g brašna
100 g krušnih mrvica
2 jaja
50 g maslaca
2 žlice ulja
sol, papar

Priprema:

Klobuke sunčanice očistite vlažnom krpom i odstranite stručke. Posolite i popaprite s obje strane. Svaki klobuk uvaljajte najprije u brašno, zatim u razmućena jaja, a potom u krušne mrvice. Na tavi zagrijte ulje i maslac pa pržite klobuke na srednje jakoj vatri 3–4 minute sa svake strane, dok ne dobiju hrskavu koricu. Poslužite toplo uz krumpir, salatu ili kruh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 11:27