Hitno vam treba kruh? Ne navlačite jaknu, ostat ćete doma i napraviti ga sami, jer kad se radi po receptu koji vam nudimo, brže ćete uživati u ukusno domaćem kruhu nego da ste se dali u potragu za trgovinom koja je otvorena u nedjelju i još pritom nakon što je podne poodmaklo, ima koju štručicu za zaboravne i pospane.
Neće vam biti žao, ovaj je kruh zdraviji od kupovnog, a dodatni mu je bonus što ne deblja. Kako? Ne sadrži brašno, radi se od mješavine sjemenki i jaja pa je pun proteina, što znači da ga možete kombinirati sa namazima, suhomesnatim proizvodima i sirom bez brige da će vam se to odraziti na liniju.
Osim što ne sadrži brašno, ne sadrži ni kvasac, što prosječnom čitatelju možda nije važno, ali osobama koje zbog određenih zdravstvenih stanja ne smiju jesti kvasac zvuči kao dodatni bonus.
Za pripremu ovog kruha bit će vam potrebno 500 g mljevenih sjemenki, a sami možete odlučiti koje će to biti. Svakako ubacite lanene, zbog zdravih masnih kiselina kojima obiluju, ali i zbog osobitog svojstva lanenih sjemenki da vežu vodu, što čini tijesto mekim i prozračnim, ali ne pretjerujte da tijesto ne bi bilo previše grudasto (nemojte da ih bude više od 20 posto).
Ostatak prilagodite svom ukusu, baš i kao omjere, a mi vam predlažemo sezam, sunkockretove sjemenke, sjemenke konoplje, buče, a ako kojim slučajem imate proklijano zrnje pšenice ili drugih žitarica, ubacite i njih. Preporučujemo vam da se po pitanju chia sjemenki držite navedene količine, jer djeluju na sličan način kao i mljeveni lan.
Ako želite, dio sjemenki možete zamijeniti orašastim plodovima poput badema i oraha, vodeći se svojim preferencijama, samo pazite da ukupna težina mljevene smjese ne prijeđe navedenu količinu.
Moguće je da će vam trebati nešto veća količina vode od one navedene u receptu, jer različite vrste sjemenki imaju različitu sposobnost vezivanja vode. Počnite s ovom iz recepta pa po potrebi dodajte još malo.
Ako želite, kruh prije pečenja pospite cijelim sjemenkama po svom guštu jer će biti ljepši, ali i ukusniji, jer pečene sjemenke daju ugodnu, orašastu aromu.
Kruh sa sjemenkama
Sastojci
500 g miješanih sjemenki
150 ml vode
1 žlica chia sjemenki
1 žličica soli
1 žličica sode bikarbone
4 jaja
Priprema
Sameljite sjemenke u blenderu, prebacite ih u zdjelu i dodajte im sol i sodu bikarbonu
Jaja izmiješajte pjenjačom pa ih dodajte smjesi mljevenih sjemenki. Ulijte i vodu. Promiješajte kuhačom pa prebacite u kalup za kruh premazan uljem, po želji ga pospite cijelim sjemenkama pa ga pecite 40 minuta na 180 stupnjeva Celzija.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....