StoryEditorOCM
Spiza plussitno, ali moćno

Najzdravije je povrće na svijetu, a vi ga ne jedete. Raste i kod nas, nudi se u trgovinama, a najbolje je na ovaj način

Piše T. S. M.
13. srpnja 2025. - 08:15

Želite li učiniti puno za zdravlje uz malo truda i patnje, obogatite prehranu iznimnom biljkom koju kod nas tek rijetki redovito imaju na jelovniku, dok je drugdje vrlo popularna i čest je sastojak raznoraznih jela s mesom i ribom, kao i salata, namaza, juha...

image
Amaury Cornu/Hans Lucas Via Afp

Riječ je o biljci koja je kod nas poznata kao potočarka, ali također i kao dragušac, gorušica vodena i vodena kreša, dok joj latinski naziv glasi Nasturtium officinale. Njezini sitni, svježi listići imaju blag, papren okus, a u posljednje je vrijeme u fokusu zbog svojih iznimnih hranjivih vrijednosti pa se često proglašava najzdravijm povrćem ili jednom od najzdravijih biljaka na svijetu.

Unatoč tome što prirodno raste i u našoj zemlji, na staništima u blizni rijeka, potoka ili jezera, rijetki je jedu, a mnogi ju čak smatraju korovom. Oni bolje upućeni znaju da se lako može uzgojiti u vrtu, ako joj se osiguraju  vlažno tlo i umjereno osunčano mjesto.

image
/Shutterstock

Potočarka se od davnina se koristi u narodnoj medicini, a moderna su istraživanja potvrdila da je ljekovita jer obiluje antioksidansima, vitaminima (osobito A, C i K) te biljnim spojevima koji podupiru zdravlje srca i krvnih žila. Njezina sposobnost da poboljša rad  unutrašnjih organa i smanji upalne procese čini je pravim prirodnim saveznikom zdravlja.

image
Jean Paul Chassenet/Foodcollection Via Afp

Neka istraživanja upućuju na to da spojevi iz potočarke mogu pomoći u prevenciji određenih vrsta raka, osobito raka pluća i probavnog sustava, jer pomažu neutralizirati kancerogene tvari u tijelu. Zbog visokog udjela nitrata i joda, često se preporučuje osobama koje žele ojačati cirkulaciju ili poboljšati metabolizam, a spominje se i kao biljka koja može podržati zdravlje štitnjače.

image
Pierre Cabannes/Foodcollection Via Afp

Potočarka ima svjež, blago papren okus, sličan rikuli, ali nježniji pa se rado koristi u pripremi jela. Najčešće se upotrebljava kao dodatak raznim vrstama salate, dodatak sendvičima (posebno u kombinaciji s kuhanim jajima, sirom, dimljenom ribom ili pršutom), kao prilog uz jela od jaja (savršena je uz poširana ili tvrdo kuhana jaja, omlete i fritaje), od nje se može napraviti kremasta juha s krumpirom i porilukom, a često se poslužuje kao prilog jelima od ribe i plodova mora,  gdje njezina svježina i začinski okus dolaze do izražaja.

image
Pierre Louis Viel/Foodcollection Via Afp

Najbolje je konzumirati svježu, a ako želite nešto posebno, pesto od potočarke donosi sve njezine prednosti u aromatičnom i kremastom obliku.

image
Fotograv Di Antonio Gravante/sci/Science Photo Library Via Afp

Pesto od potočarke

Sastojci:

50 g potočarke
30 g parmezana
25 g badema ili oraha
1 češanj češnjaka
80 ml maslinovog ulja
sok ½ limuna
sol, papar

Priprema:

U sjeckalicu stavite potočarku, naribani parmezan, bademe i češnjak.

Dodajte limunov sok, začinite solju i paprom pa kratko izmiksajte.

Polako ulijevajte maslinovo ulje dok miksate, dok ne dobijete glatku, kremastu teksturu.

Po potrebi dodatno začinite i poslužite uz tjesteninu, pečeno povrće ili kao namaz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 01:27