StoryEditorOCM
Spiza plusvažno otkriće

Najzdravije voće na svijetu može biti još zdravije! Postupite ovako i izvući ćete maksimum, nudimo vam i recept

Piše T. S. M.
20. veljače 2025. - 07:05

Jedna se namirnica već godinama uporno pojavljuje na popisima najzdravije hrane na svijetu, a vrlo se često proglašava najzdravijim voćem na svijetu. Međutim, nova su istraživanja pokazala da čak i taj izvor zdravih sastojaka može biti - još zdraviji.

Vjerojatno ste pogodili da je riječ o borovnicama, no možete li zamisliti da se pokazalo kako ih je, umjesto svježe, još bolje jesti zamrznute? Prema istraživanju provedenom na američkom sveučilištu South Dakota State University, borovnice postaju još zdravije nakon procesa zamrzavanja. 

image
Shutterstock

Razlog je u tome što zamrzavanje olakšava apsorpciju flavonoida kojima su te bobice krcate. Najvažniji od njih su antocijani koji borovnicama daju onu lijepu tamnoljubičastu boju, a nama pomažu da se borimo protiv slobodnih radikala koji nastaju uobičajenim biološkim reakcijama u tijelu i vanjskim čimbenicima kao što su sunce, pesticidi i drugi zagađivači te stres.Ako se puste na miru da slobodno lutaju, slobodni radikali mogu napasti DNK, proteine ​​i lipide što može dovesti do staničnih promjena koje dovode do razvoja bolesti poput raka.

image
Shutterstock

Prema rezultatima spomenutog istraživanja, zamrzavanje ne da nije smanjilo njihovu razinu u odnosu na količinu istog spoja u svježim borovnicama, nego ju je čak podiglo. Pokazalo se, također, da su kristali leda nastali tijekom zamrzavanja voća poremetili strukturu biljnog tkiva, čineći antocijane dostupnijima.

A što napraviti sa zamrznutim borovnicama? Što god želite, osim voćne salate (jer nakon što se otope teško zadržavaju oblik). Možete ih ubaciti u kolače poput pite i štrudela, same ili u društvu s nadjevom od sira ili kremom od vanilije, možete ih usitniti i dodati u kreme za različite slastice, a možete ih, također, ubaciti u muffine i slične kolače.

image
Shutterstock

Mi vam savjetujemo da ih iskoristite za ukusnu i niskokaloričnu voćnu pjenu, za čiju će vam pripremu trebati još samo bjelanjak i zaslađivač po izboru. Borovnice ubacite u blender bez prethodnog odmrzavanja, dodajte im zaslađivač po izboru i bjelanjak pa sve skupa blendajte dok ne dobijete pjenasti desert. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2025 11:39