Špinat je odličan izvor željeza pa je jedna od prvih namirnica za kojima posežu osobe koje pate od anemije, ali često je na jelovniku svima koji cijene zdravu prehranu. No, mnogi ne znaju da bi za izvući maksimum iz tog zdravog povrća špinat trebalo konzumirati zajedno s još jednom namirnicom.
Ne mislimo ni na krumpir, ni na maslinovo ulje, a niti na češnjak, koji mu se obično dodaju kad ga jedemo u obliku koji je kod nas najčešće korišten (mislimo, naravno, na špinat lešo). Bez straha, nije riječ o sastojku koji će mu pokvariti okus, štoviše, učinit će ga još ukusnijim.
Što dodati špinatu da bi bio zdraviji
Riječ je o limunu, preciznije, soku od limuna.
Spojiti špinat i limun nije samo stvar okusa, nego i kemije. Limunska kiselina pomaže stabilizirati klorofil, pigment zaslužan za zelenu boju, pa nakon tretiranja limunovim sokom špinat poprima svježiji izgled. Osim što izgleda ljepše, takav špinat i ima ugodniji okus, bez blage gorčine koja se ponekad pojavi kad se to povrće prekuha.
Kako limun utječe na špinat
Osim toga, a ovo je puno važnije, vitamin C iz limuna poboljšava apsorpciju željeza iz špinata. Špinat, naime, sadrži željezo biljnog porijekla koje tijelo teže apsorbira, ali vitamin C tu uvelike pomaže jer tu apsorpciju višestruko poboljšava. Da stvar bude bolja, limunov sok na taj način ne utječe samo na željezo, nego i na druge minerale prisutne u špinatu, što su potvrdila znanstvena istraživanja.
Dovoljno je dodati nekoliko kapi limunovog soka odmah nakon što je špinat skuhan i ocijeđen. Nije ga dobro dodavati dok se povrće kuha, jer bi toplina uništila dio vitamina C.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....