StoryEditorOCM
Spiza plusPODIŽE ENERGIJU

Nisu korov, nego blago, a od njih možete napraviti vino koje osvježava i jača. Naberite ih i napravite ga sami, lako je

Piše K. V.
15. kolovoza 2025. - 08:15

Kupinovo vino nije samo ukusno nego, uz umjerenu konzumaciju, ima pozitivne učinke na zdravlje. To je zbog obilja blagotvornih spojeva kojima kupine obiliju, a dio se zadrži i u vinu. Već neko vrijeme kupinovo vino je prepoznato kao pomoć kod umora, anemije, iscrpljenosti, cirkulacije, problema s probavom i lošim apetitom. Ali osim svega toga, ono je odlično voćno vino koje sjajno prija uz deserte, sir, pa i neka mesna jela. 

image
Shutterstock

Nekoć je bilo uobičajeno praviti voćna vina u domaćinstu, a danas smo potpuno izgubili tu naviku. Prava je to šteta, pogotovo ako pričamo konkretno o Dalmaciji i kupinovom vinu jer kupina kod nas ima u izobilju, toliko da su jedan od omraženijih korova. Istina, izradi kupinovog vina potrebno jest malo posvećenosti jer u pitanju je fermentacija, naizgled jednostavan proces, no lako može poći po krivu. Svejedno, donosimo vam recept za malu količinu koja ne zahtjeva puno truda, a kupine možete nabrati u laganoj šetnji u ugodnom društvu. Birajte zrele i slatke plodove, ali vodite računa da ste daleko od prometnica i zagađenja!

image
Shutterstock

Kupinovo vino

Sastojci

2 kg kupina
550 g šećera
pola štapića vanilije

Priprema

Kupine operite pod mlazom vode i očistite od nečistoća poput lišća i sl. Izgnječite ih i izmiješajte sa šećerom, dodajte štapić vanilije i stavite u teglu od 5 l. Teglu pokrijte gazom i stavite na toplo mjesto 10-ak dana. Procijedite tekućinu koja se skupila u tegli kroz krpu u čistu teglu koju također prekrijete gazom ili papirom. Dva mjeseca ostavite vino na toplom da dovrši vrenje, zatim pretočite u boce i spremite na suho mjesto. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 22:07