Kupinovo vino nije samo ukusno nego, uz umjerenu konzumaciju, ima pozitivne učinke na zdravlje. To je zbog obilja blagotvornih spojeva kojima kupine obiliju, a dio se zadrži i u vinu. Već neko vrijeme kupinovo vino je prepoznato kao pomoć kod umora, anemije, iscrpljenosti, cirkulacije, problema s probavom i lošim apetitom. Ali osim svega toga, ono je odlično voćno vino koje sjajno prija uz deserte, sir, pa i neka mesna jela.
Nekoć je bilo uobičajeno praviti voćna vina u domaćinstu, a danas smo potpuno izgubili tu naviku. Prava je to šteta, pogotovo ako pričamo konkretno o Dalmaciji i kupinovom vinu jer kupina kod nas ima u izobilju, toliko da su jedan od omraženijih korova. Istina, izradi kupinovog vina potrebno jest malo posvećenosti jer u pitanju je fermentacija, naizgled jednostavan proces, no lako može poći po krivu. Svejedno, donosimo vam recept za malu količinu koja ne zahtjeva puno truda, a kupine možete nabrati u laganoj šetnji u ugodnom društvu. Birajte zrele i slatke plodove, ali vodite računa da ste daleko od prometnica i zagađenja!
Kupinovo vino
Sastojci
2 kg kupina
550 g šećera
pola štapića vanilije
Priprema
Kupine operite pod mlazom vode i očistite od nečistoća poput lišća i sl. Izgnječite ih i izmiješajte sa šećerom, dodajte štapić vanilije i stavite u teglu od 5 l. Teglu pokrijte gazom i stavite na toplo mjesto 10-ak dana. Procijedite tekućinu koja se skupila u tegli kroz krpu u čistu teglu koju također prekrijete gazom ili papirom. Dva mjeseca ostavite vino na toplom da dovrši vrenje, zatim pretočite u boce i spremite na suho mjesto.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....