StoryEditorOCM
Spiza plusmorska delicija

Ova je riba zdravija od srdele i tune! Živi u Jadranu i vrlo je cijenjena, odličan je izbor za juhu po starinskom receptu

Piše T. S. M.
17. listopada 2025. - 11:20

Pazite li na prehranu pa često birate ribu, vjerojatno razmatrate mogućnost počastiti se za današnji ručak friškim srdelama ili pak dobrim komadom tunjevine ili čak lososa. Svima im je zajedničko da su bogate nezasićenim masnim kiselinama i preporučljive za zdravlje srca i mozga,a dodatni je bonus što oko niti jedne od navedenih riba nema puno posla oko čišćenja drača.

Ipak, prije nego donesete konačnu odluku, primite na znanje da je na top listi najzdravijih vrsta ribe upravo zasjala jedna nova, pomalo neočekivana, ali iznimno ukusna zvijezda.

image
Tom Dubravec/Cropix

Prema najnovijem popisu najhranjivijih namirnica na svijetu koji je objavio BBC, prvo je mjesto u kategoriji riba zauzela kirnja. Riba ukusnog, čvrstog bijelog mesa tako se svrstala u sam vrh svjetske ljestvice superhrane. S impresivnih 89 od mogućih 100 bodova po nutritivnoj vrijednosti, ova mediteranska riba nadmašila je i plavu ribu bogatu omega 3-masnim kiselinama, poput srdela, tune i lososa.

Kirnja je iznimno bogata proteinima (u samo 100 grama sadrži oko 20 grama visokokvalitetnih bjelančevina), dok istovremeno donosi tek 79 kalorija. Osim što je lagana i lako probavljiva, sadrži minimalnu količinu zasićenih masti, što je čini idealnim izborom za uravnoteženu prehranu.

No, njezina vrijednost ne leži samo u sastavu, nego i u ravnoteži hranjivih tvari. Kirnja je dobar izvor vitamina B12, selena i fosfora, koji podržavaju rad živčanog sustava i mišića, a zahvaljujući omega-3 masnim kiselinama pomaže u održavanju zdravlja srca i krvnih žila.

image
Bruno Guenard/Biosphoto Via Afp

Zbog njezina čvrstog, ali sočnog mesa, kirnja je vrlo cijenjena i u mediteranskoj kuhinji, a dobro je poznata i našim bonkulovićima. Odlično podnosi pečenje, pirjanje i pripremu na žaru. Predlažemo vam da je ovog puta iskoristite za ukusnu, gustu riblju juhu za koju nam recept dolazi iz grčke kuhinje. Izvorno se naziva psarosupa i smatra se velikim specijalitetom, a ujedno je primjer kako se od jednostavnih sastojaka može dobiti jelo profinjenog okusa.

Ta lagana riblja juha najčešće se priprema od lubina, mola, pagra ili škrpine, odnosno bilo koje ribe čvrstog bijelog mesa uz povrće poput mrkve, celera, krumpira i luka. Za razliku od mnogih mediteranskih juha, u psarosupi nema rajčice, a posebnost joj daje avgolemono, odnosno mješavina limunova soka i jaja koja se dodaje na kraju kako bi juhi podarila blagu gustoću te osvježavajući kiselkast ton. Ako ga ne želite dodati, pri kraju pripreme u juhu ubacite malo limunovog soka.

image
Shutterstock

Grčka riblja juha 

Sastojci

500-600 g kirnje
1,25 litara vode
120 ml maslinovog ulja
2 žlice sjeckanog peršina
10 zrna crnog papra
3 mrkve
2 krumpira
2 stabljike celera
1 poriluk
1 luk
sok od 1 limuna
sol

Priprema:

Stavite mrkvu, celer, poriluk, luk, krumpir, papar u zrnu i stabljike peršina zajedno s vodom u veliki lonac na srednje jaku vatru. Posolite i pustite da smjesa prokuha, smanjite vatru i kuhajte još 20-ak minuta dok mrkva i krumpir ne omekšaju.

Ulijte temeljac u novi lonac, a povrće procijedite finim cjedilom i stavite na tanjur odbacivši zrna papra i stabljike peršina.

Stavite pola povrća natrag u temeljac i grubo ga zgnječite vilicom. Dodajte maslinovo ulje i riblje filete te ostavite da juha zakuha. Pirjajte 20-30 minuta ovisno o debljini ribljih fileta i dodajte sok od limuna. Promiješajte i maknite s vatre.

Rasporedite kuhano povrće i komade ribe zajedno s juhom u tanjure i odmah poslužite ukrašeno svježe nasjeckanim peršinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 15:41