Vjerojatno ste i sami primijetili kako neka hrana škodi probavi, dok joj druga može biti od velike pomoći. A znate li da određene namirnice, kad ih pojedemo zajedno, mogu znatno pojačati spomenute efekte? Ovog puta nećemo o onim spojevima koji probavni sustav bacaju na muke, ali zato hoćemo o kombinaciji dviju namirnica koja je za njega pravi melem.
Jeste li znali da su ječam i kelj savršen spoj za zdravu i urednu probavu? Razlog je u tome što se njihovi sastojci nadopunjuju na nekoliko razina, od djelovanja vlakana do hranjivih tvari koje podržavaju rad crijeva.
Zašto je ječam dobar za probavu
Ječam sadrži beta-glukan, vrstu topivih vlakana koja u crijevima stvaraju blagu gelastu masu. Taj gel usporava probavu, potiče rast korisnih bakterija i pomaže da se hranjive tvari ravnomjernije apsorbiraju.
Osim toga, beta-glukan dokazano smanjuje kolesterol i stabilizira razinu šećera u krvi, što pridonosi ravnomjernom ritmu probave i manjim oscilacijama energije.
Zašto je kelj dobar za probavu
Kelj, s druge strane, donosi netopiva vlakna, koja povećavaju volumen stolice i potiču prirodno pražnjenje crijeva. Uz to sadrži klorofil, kalij, magnezij i vitamine C i K, koji pomažu radu jetre i detoksikaciji organizma.
U kombinaciji, ječam i kelj stvaraju jelo koje istodobno smiruje probavu i potiče njezin prirodan ritam. Ječam njeguje crijevnu floru, a kelj čisti i pokreće. Zajedno održavaju dobru ravnotežu između topivih i netopivih vlakana, a upravo je ta ravnoteža ključ zdrave probave.
Dodatna prednost je što im se okusi lijepo slažu, a njihov je spoj najugodniji u laganom varivu koje je ukusno, ali hranjivo i blago prema probavnom sustavu.
Varivo od ječma i kelja
Sastojci:
200 g kelja
150 g ječma
150 g mrkve
100 g poriluka
50 g celera
1,5 l povrtnog temeljca ili vode
2 žlice maslinova ulja
1 žličica mljevene crvene paprike
2 krumpira
1 luk
1 lovorov list
sol, papar
Priprema:
Ječam isperite u nekoliko voda i ostavite da stoji 15 minuta. U većem loncu zagrijte maslinovo ulje i na njemu kratko propirjajte sitno nasjeckani luk, poriluk, celer i mrkvu. Dodajte lovorov list i mljevenu papriku, promiješajte, pa ubacite ocijeđeni ječam.
Ulijte temeljac i pustite da lagano kuha oko 25 minuta, dok ječam ne omekša. Zatim dodajte narezani kelj i krumpir narezan na kockice. Kuhajte još 20 minuta, dok se povrće ne raskuha i juha ne zgusne.
Na kraju posolite i popaprite po ukusu. Ako želite puniji okus, možete dodati žličicu maslinova ulja neposredno prije posluživanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....