Grožđe je voće koje spada među najranije kultivirane, dozrijeva tijekom ljeta i prati svaku dalmatinsku kuću. Osim što je jako ukusno ono je i bogato svim mogućim tvarima koje blagotvnorno djeluju na organizam. Naravno, to je grožđe, a dok u stolnim sortama uživamo već neko vrijeme, one vinske se upravo beru. Od kraja do kraja jematva se negdje tek zakuhava, negdje je gotva, negdje je na vrhuncu... Kako bilo, slatkih plodova od kojih se lijepe prsti na tržnicama sada ima u izobilju, a mnogima će rodbina nuditi domaće grožđe, crno ili bijelo, a često će se dogoditi da ne znate što s njim. Zato mi znamo, evo odlične ideje!
Iako nije baš raširen običaj, grožđe se može uspješno prerađivati u slatku zimnicu, a donosimo vam recept za sirup od grožđa. Napravite li ga imat ćete kroz cijelu zimu ukusan sok koji će vaša obitelj piti bez grižnje savjesti koju izazivaju brojni aditivi u onim industrijskim. Može se praviti od bilo kojeg grožđa premda su bolji izbor slađe sorte i grožđe koje je ukusno i svježe. Da biste bili sigurni da je sirup pogođenog okusa probajte ga prije pakiranja u boce i po ukusu dodajte još limunske kiseline ili šećera (iako smatramo da neće biti potrebno).
Sirup od grožđa
Sastojci
5 kg grožđa
4 kg šećera
70 g limunske kiseline
2 l vode
Priprema
Grožđe operite, odvojite bobice i stavite ih u veliki lonac u kojem ćete pripremati sirup. Bobice zgnječite da popucaju i puste sok, umiješajte šećer i limunsku kiselinu, pa pustite da odstoji 24 sata. Nakon proteka tog vremena dolijte vodu, zagrijte sok do vrenja, procijedite u sterilizirane boce, i pohranite na hladno i tamno mjesto. Preko cjediljke stavite gazu kako biste dobro procijedili sirup.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....