StoryEditorOCM
Spiza pluspodzemna koraba

Rodica od raštike za koju nikad niste čuli, iako ju viđate, pravi je čistač organizma i odlična za šećeraše. Evo recept!

Piše Tea Sumić Miletić
2. listopada 2025. - 19:14

Ako ste u nekoj većoj trgovini na odjelu voća i povrća ugledali neku čudnu vrstu repe, koja vam je, po svoj prilici, ostavila neki pomalo oronuli dojam pa ste ju elegantno preskočili i produžili dalje, vrlo je vjerojatno da ste sami sebe prikratili za vrlo vrijedno povrće od kojeg se mogu kuhati ukusna i zdrava jela.

image
Noun/Biosphoto Via Afp

Rutabaga, kod nas poznata i kao podzemna koraba, okrugli je žućkasto-ljubičasti gomolj nastao križanjem korabe i kupusa (onog lisnatog, poput naše raštike, a ne glavatog, poput onog koji se kiseli). 

Zašto jesti rutabagu?

Taj je zadebljali korijen poseban po visokom sadržaju vitamina C (jedna porcija može pokriti i trećinu dnevnih potreba) te po tome što ima vrlo malo kalorija, a puno vlakana zbog čega dugo drži sitost i olakšava probavu. 

image
Jim Varney/Science Photo Library Via Afp

Osim toga, bogata je kalijem i magnezijem, mineralima važnima za rad srca i mišića, te sumpornim spojevima tipičnim za kupusnjače, koji imaju antioksidativna svojstva.

Svestrana u kuhinji

U kuhinji je rutabaga iznimno svestrana: može se kuhati, peći, pirjati ili pretvoriti u pire, a često se koristi kao zdravija zamjena za krumpir jer ima niži glikemijski indeks. Nekadašnja "hrana siromašnih", koja je spašavala u doba gladi, da bi potom pala u zaborav, danas se vraća upravo zahvaljujući svojoj nutritivnoj vrijednosti i blagom, orašastom okusu.

image
Chassenet/Bsip Via Afp

Naša vam je preporuka da ovu rodicu od raštike pretvorite u ukusno, gusto varivo, kao stvoreno za ovaj nagli pad temperature - kako zbog teksture i okusa, tako i zbog obilja vlakana i vitamina C, sastojaka koji dokazano podižu imunitet te potiču probavu.

image
Foodcollection Gesmbh/Foodcollection Via Afp

Varivo od rutabage

Sastojci

500 g rutabage
200 g krumpira
150 g mrkve
150 g luka
100 g korijena celera
2 režnja češnjaka

2 žlice maslinova ulja

1,2 l povrtnog temeljca

1 lovorov list

½ žličice mljevene crvene paprike

sol i papar

Priprema

Ogulite i narežite rutabagu, krumpir, mrkvu i celer na kockice. Luk sitno nasjeckajte, a češnjak zgnječite.

U loncu zagrijte maslinovo ulje i pirjajte luk dok ne postane staklast. Dodajte češnjak i mljevenu papriku, kratko promiješajte, pa ubacite rutabagu, krumpir, mrkvu i celer. Podlijte povrtnim temeljcem, dodajte lovorov list i kuhajte na laganoj vatri oko 40 minuta, dok povrće ne omekša.

Pred kraj posolite i popaprite po ukusu. Po želji dio povrća usitnite štapnim mikserom i vratite u lonac da varivo bude gušće.

Poslužite toplo, uz krišku svježeg kruha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 19:02