Masline se, baš kao i jaja, mogu pripremiti na mali miljun način‘, ali većina nas s n jima,baš kao i s jajima, radi tek dvije-do tri stvari - prerađujemo ih u lje, ako su zelene stavljamo ih u salamuru, a ako su crne solimo ih. Kakva šteta stati samo na tome! Kao što s jajima možemo napraviti ne samo kolače, jaja utvrdo i jaja na oko, nego i, na primjer, zavajon i majonezu, tako s maslinama možemo napraviti i, primjerice, džem.
Da džem od maslina, kakva je to glupa ide, vjerojatno sad netko komentira. E pa nije glupa. Masline i šećer možda se ne čine kao logična kombinacija, a masline su ipak, kao što najčešće zaboravljamo, voće. Sadrže određenu dozu slatkoće koja se krije ispod sve one gorčine i masnoće pa ih se može skuhati u jednu specifičnu vrstu džema, pomalo nalik na chutney.
A kao što gurmani znaju, chutney i džem (primjerice onaj od smokve) se savršeno ljube sa sirom. A zamislite samo kako se dobro sa sirom slaže džem od maslina...
Kako napraviti džem od maslina
Ako smo vas ipak zainteresirali za tu ideju, evo par riječi o tome kako ga možete napraviti. Možete birati crne ili zelene, no najbolje će odgovarati spoj crnih i zelenih maslina. Možete ih skuhati samo uz dodatak šećera i začina, ali možete,također, malo poraditi na teksturi, a to se ostvaruje lako, potrebno je dodati malo jabuke.
Spojene s jabukom i limunom, koji se u većini recepata za ovaj džem koristi, stvara savršenu ravnotežu između slanog, slatkog i kiselkastog, a rezultat je aromatičan dodatak koji se odlično slaže sa sirom ili hladnim narescima.
Recept je jednostavan, ali ima i važnu napomenu: šećer u njemu nije samo za okus, nego i za očuvanje, pa se količina može smanjiti jedino ako chutney planirate potrošiti unutar nekoliko dana ili ga pasterizirate.
Džem od maslina i jabuka
Sastojci:
200 g kalamata ili crnih maslina
150 g zelenih maslina
150 g jabuka (zelena sorta, npr. granny smith)
100 g šećera
50 ml vinskog octa
50 ml vode
1 žličica meda
1 manji češanj češnjaka
korica pola limuna
svježe mljeveni papar po ukusu
malo maslinova ulja
Priprema:
Masline isperite i nasjeckajte. Jabuku ogulite, narežite na kockice i odmah poškropite limunovim sokom da ne potamni. U manjem loncu ugrijte malo maslinova ulja, dodajte češnjak i jabuke pa kratko pirjajte dok jabuka ne omekša.
Dodajte šećer, ocat, vodu, med i limunovu koricu, a zatim i masline. Kuhajte na laganoj vatri oko 25 do 30 minuta, dok se tekućina ne reducira i sve se ne poveže u gustu, sjajnu smjesu.
Maknite s vatre, ohladite i po želji još usitnite štapnim mikserom, ali samo djelomično jer ovaj džem je najukusniji kad zadrži sitne komadiće maslina i jabuke.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....