StoryEditorOCM
Spiza plusZDRAVA GRICKALICA

Slani pečeni bademi pripremaju se lako, a sto su puta bolji od kikirikija. Evo što im još treba dodati za vrhunski okus

Piše P. M.
14. studenog 2025. - 19:57

Nema ništa ljepše od kišnog jesenskog popodneva kada ste fino ušuškani na kauču s dekicom, uz dobar film i omiljenu grickalicu. A zašto, recimo, grickalice poput čipsa ili smokija ne biste zamijenili zdravijom i jednako ukusnom (ali i jednako zaraznom) alternativom, slanim prženim bademima.

Dok čips i slične prerađene grickalice sadrže puno soli, trans-masti i dodataka, bademi su prirodan izvor zdravih masnoća, proteina i vlakana koji pomažu u dugotrajnijem osjećaju sitosti.

Za ovu grickalicu trebat će vam samo tri sastojka, a osim njih, prije nego ih stavite u pećnicu, po guštu možete dodati i ružmarina, slatke paprike ili čili paprike. Dodatan savjet jest da ih prije pečenja kratko namočite u slanoj vodi kako bi imali bolji okus i hrskaviju teksturu.

image
/Shutterstock

Zapečeni slani bademi

Sastojci

2 šalice blanširanih badema
1 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
pola žličice soli

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180 °C. U posudi pomiješajte bademe i sol (po želji dodajte i druge začine). Obložite lim papirom za pečenje. Bademe ravnomjerno rasporedite i pecite dok lagano ne porumene, oko 15-20 minuta. Promiješajte ih kako ne bi izgorjeli. Izvadite ih iz pećnice i ostavite da se ohlade. Kada su potpuno hladni, poslužite ih ili spremite u staklenku za kasnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 17:20