StoryEditorOCM
Spiza plusbez šećera

Sočan, sladak i čokoladan, a bez mrvice brašna: kolač koji radi Valentina je bomba, a mogu ga jesti čak i dijabetičari

Piše T. S. M.
17. listopada 2025. - 18:02

Jede vam se nešto slatko, a ne biste smjeli jer izbjegavate pšenicu ili šećer? To više zaista nije problem, u današnje vrijeme sve je puno odličnih recepata za slastice koje mogu jesti osobe koje iz različitih razloga izbjegavaju uobičajene sastojke standardnih kolača poput brašna, mlijeka, maslaca, jaja i šećera.

Jedan od takvih recepata poslala nam je Valentina Jurin koju pratimo na Instagramu. Otkrila nam je kako radi zdravi raw vegan brownie kolač, a sudeći po receptu i fotografiji usudili bismo se reći da je odličan, sočan i čokoladan baš kao što priželjkujete.

Kolač prikladan i za šećeraše

U ovom lijepom kolaču mogu uživati čak i dijabetičari, ali njima preporučujemo da prilikom odabira meda pripaze na vrstu. Odlučite li se za med od bagrema, koji ima nizak glikemijski indeks u odnosu na druge vrste, u ovom biste kolaču smjeli uživati unatoč šećernoj bolesti, ali, jasno, u razumnim količinama.

image
Privatni album

Zdravi raw vegan brownie

Sastojci

300 g datulja bez koštica
150 g badema
6 žlica kakaa u prahu
1 žličica bourbon vanilije
2 žlice vode
prstohvat soli

Za kremu:

2 žlice kakaa u prahu
2 žlice meda
2 žlice kokosova ulja
½ žličice ekstrakta vanilije

Priprema

U blender stavite datulje, bademe, kakao, vaniliju i prstohvat soli. Miksajte dok ne dobijete ujednačenu, ljepljivu smjesu. Ako se sastojci ne povežu dovoljno, dodajte malo vode i ponovno izmiksajte.

Obložite manji kalup papirom za pečenje i prebacite smjesu, zatim je pritisnite ravnomjerno po dnu kalupa.

U zdjelici pomiješajte otopljeno kokosovo ulje, kakao, med i vaniliju. Dobivenu kremu prelijte preko podloge i poravnajte površinu.

Stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta da se stegne, zatim narežite na kocke.

Čuvajte u hladnjaku i poslužite ohlađeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 15:42