Crna svinja mnogima je donedavno bila nepoznanica. Znali su za nju, doduše, Slavonci, koji je i sami uzgajaju, ali u Dalmaciji, gdje su svinje još uvijek najčešće ružičaste ili onako lagano prošarane, samo su bonkulovići znali da postoji i crna svinja, jer se od nje radi jedan od najboljih pršuta na svijetu, čuvena iberska pata negra.
A onda je crna svinja postala zanimljiva i onima koji paze na prehranu, preciznije na količinu i vrstu masti koje unose. Pročulo se, naime, da je mast crne svinje puno zdravija od masti one uobičajene, jer je, kako se obično objašnjava, drugačijeg sastava. Preciznije, da ima bolji omjer zasićenih i nezasićenih masnih kiselina.
No je li to samo marketing ili zaista postoje svinje čija je mast preporučljiva za konzumaciju, čak i ako pazimo na unos masnoća?
Kada se priča o masti crne svinje, lako je steći dojam da se radi o posebnoj namirnici koja gotovo pa ima ljekovita svojstva. Ipak, kada se pogleda stvarna razlika između masti crne svinje i obične svinjske masti, dobije se jasnija slika.
Crne svinje uzgajaju se, u pravilu, na nešto drugačiji način - to znači više paše, više kretanja i manje "kemije". Takav način života mijenja sastav masnih kiselina pa je mast obično mekša i s nešto većim udjelom oleinske kiseline, koja je inače karakteristična za maslinovo ulje. Upravo zbog toga mnogima se čini probavljivijom i blagom, a okus joj je drugačiji, neki će reći bolji. Nadalje, pokazalo se da neke sorte ove pasmine, primjerice ona koja se uzgaja u Kalabriji, imaju viši udio vitamina D i E.
Priče o ljekovitosti ipak nisu potpuno utemeljne, barem prema dosadašnjim istraživanjima, ali po svemu do čega je znanost došla mast crne svinje ipak je bolji izbor, pored ostaloga i zbog toga što dolazi od životinja koje su vodile zdraviji život i imale prirodniju prehranu, a u kulinarstvu je preporučljiva kao masnoća s visokom otpornošću na zagrijavanje zbog čega je dobar izbor za prženje.
Sve u svemu, ako je birate, učinite to zbog okusa i kvalitete, a ne zbog tvrdnji o ljekovitosti, a ako patite od problema kardiovaskularnog sustava, nemojte se igrati s ovom namirnicom bez savjetovanja s liječnikom ili nutricionistom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....