StoryEditorOCM
Spiza pluszanimljiv sastav

Svinjska mast ljekovita? Masnoća pasmine koja se uzgaja i kod nas po nekima je puno bolja od obične, a ni okus nije isti

Piše T. S. M.
17. studenog 2025. - 07:05

Crna svinja mnogima je donedavno bila nepoznanica. Znali su za nju, doduše, Slavonci, koji je i sami uzgajaju, ali u Dalmaciji, gdje su svinje još uvijek najčešće ružičaste ili onako lagano prošarane, samo su bonkulovići znali da postoji i crna svinja, jer se od nje radi jedan od najboljih pršuta na svijetu, čuvena iberska pata negra.

image

Poznati španjolski pršut jamon iberico ili pata negra često se proglašava najboljim na svijetu

Ricant Images/alamy/profimedia/Ricant Images/alamy/profimedia

A onda je crna svinja postala zanimljiva i onima koji paze na prehranu, preciznije na količinu i vrstu masti koje unose. Pročulo se, naime, da je mast crne svinje puno zdravija od masti one uobičajene, jer je, kako se obično objašnjava, drugačijeg sastava. Preciznije, da ima bolji omjer zasićenih i nezasićenih masnih kiselina.

No je li to samo marketing ili zaista postoje svinje čija je mast preporučljiva za konzumaciju, čak i ako pazimo na unos masnoća?

image

Crne svinje u Slavoniji

Božidar Vukičević/Cropix

Kada se priča o masti crne svinje, lako je steći dojam da se radi o posebnoj namirnici koja gotovo pa ima ljekovita svojstva. Ipak, kada se pogleda stvarna razlika između masti crne svinje i obične svinjske masti, dobije se jasnija slika.

Crne svinje uzgajaju se, u pravilu, na nešto drugačiji način -  to znači više paše, više kretanja i manje "kemije". Takav način života mijenja sastav masnih kiselina pa je mast obično mekša i s nešto većim udjelom oleinske kiseline, koja je inače karakteristična za maslinovo ulje. Upravo zbog toga mnogima se čini probavljivijom i blagom, a okus joj je drugačiji, neki će reći bolji. Nadalje, pokazalo se da neke sorte ove pasmine, primjerice ona koja se uzgaja u Kalabriji, imaju viši udio vitamina D i E.

image
Joško Šupić/Cropix

Priče o ljekovitosti ipak nisu potpuno utemeljne, barem prema dosadašnjim istraživanjima, ali po svemu do čega je znanost došla mast crne svinje ipak je bolji izbor, pored ostaloga i zbog toga što dolazi od životinja koje su vodile zdraviji život i imale prirodniju prehranu, a u kulinarstvu je preporučljiva kao masnoća s visokom otpornošću na zagrijavanje zbog čega je dobar izbor za prženje.

Sve u svemu, ako je birate, učinite to zbog okusa i kvalitete, a ne zbog tvrdnji o ljekovitosti, a ako patite od problema kardiovaskularnog sustava, nemojte se igrati s ovom namirnicom bez savjetovanja s liječnikom ili nutricionistom.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 22:17