StoryEditorOCM
Slatkonema joj ravne

Sjećate li se ove starinske pite? Ima dva nadjeva, a kore su joj jako prhke. Tajna je u ovom sastojku, ne bojte ga se!

Piše T. S. M.
25. rujna 2025. - 18:40

Volite li starinske kolače, vjerojatno vam je dobro poznata fina slastica s domaćim džemom, kremom okusa vanilije i prhkim tijestom koje je toliko nježno da se topi u ustima. Možda ste odmah pogodili da je kolač na koji islimo medena Kata, tradicionalna slastica za koju se recept krio u mnogim starim bilježnicama.

Posebnost medene Kate je ispreplitanju okusa i tekstura, a prhkim korama neodoljiv okus daje dodatak dvije žlice meda, dok onu posebnu karakteristiku duguju sastojku kojeg se mnogi danas ustručavaju. A to je domaća svinjska mast.

Nemojte se obeshrabriti predrasudama prema toj namirnici, po pitanju zasićenih masnoća tek je nešto malo "gora" od maslaca, ali u slastičarstvu je pred maslacem u velikoj prednosti jer rezultira osobito finim tijestom.

Uvjerite se isprobavajući recept za medenu Katu i više nikad nećete biti skeptični prema tom sastojku.

Medena kata

Sastojci

Kore:

450 g oštrog brašna
150 g šećera
20 g masti
2 žlice meda
3 žlice mlijeka
1 žličica sode bikarbone
2 jaja

Krema:

200 g maslaca
200 g šećera u prahu
6 žlica oštrog brašna
600 ml mlijeka
1 vanilin šećer
pekmez od šljiva

Priprema

Pomiješajte jedno jaje, mast, med, mlijeko i šećer pa kratko prokuhajte. Maknite s vatre i miješajući dodajte brašno, drugo jaje i sodu bikarbonu. Umijesite tijesto, stavite ga na toplo i razvaljajte četiri kore. Svaku koru pecite oko 10 minuta na 180 °C.

Za kremu zakuhajte mlijeko s brašnom i vanilin šećerom. U ohlađenu smjesu dodajte maslac izrađen sa šećerom u prahu i pjenasto izmiješajte.

Slaganje započnite tako da prvu koru premažete kremom, na drugu rasporedite pekmez od šljiva, treću premažite kremom, a četvrtom poklopite. Po želji pospite šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 15:33