Ubrali ste nešto lijepih, zdravih, krupnih maslina i planirate ih usoliti? Odlično, a sad ćemo vam otkriti što trebate napraviti da biste u njima mogli uživati već danas. Jasno, postoji i druga metoda, koja je također jako dobra, samo što se u tom slučaju potrebno malo strpiti (evo ovdje smo vam je opisali). No zašto čekati?
Jednostavno ih - ispecite!
Ova metoda osobito je dobra i u slučaju kad nestrpljenje nije jedini problem: odlična je ako su masline koje ste ubrali nešto tvrđe, još ne sasvim zrele. Pečenjem se masline omekšaju, a kožica se malo rastvori pa sol lakše prodre u plod. Dakle, nema potrebe zarezati svaku, što ovu metodu čini još bržom i jednostavnijom.
Pečene masline
Sastojci
1 kg maslina
200 g krupne morske soli
2 žlice maslinova ulja
grančica ružmarina
Priprema
Masline operite i posušite krpom. Rasprostrite ih u jednom sloju po limu obloženom papirom za pečenje. Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 180 °C i pecite 25-30 minuta, tek toliko da im kožica popuca, a plod omekša.
Kad se malo ohlade, premjestite ih u zdjelu i pospite krupnom morskom soli. Dobro promiješajte, pokrijte krpom i ostavite na hladnom mjestu. Prvih nekoliko dana masline će puštati sok; svakodnevno ih lagano protresite ili promiješajte. Nakon tjedan dana ocijedite višak tekućine i po potrebi dodajte još malo soli.
Masline su spremne za jelo nakon otprilike 10-12 dana, kad postanu mekane i gorkasto-slane. Tada ih po želji prelijte maslinovim uljem, dodajte ružmarin i spremite u staklenke.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....