StoryEditorOCM
Spiza plusspašava stvar

Usolite masline na ovaj način i uživat ćete u njima već danas! Ova metoda je najbrža i najlakša, samo vam treba...

Piše T. S. M.
3. studenog 2025. - 08:10

Ubrali ste nešto lijepih, zdravih, krupnih maslina i planirate ih usoliti? Odlično, a sad ćemo vam otkriti što trebate napraviti da biste u njima mogli uživati već danas. Jasno, postoji i druga metoda, koja je također jako dobra, samo što se u tom slučaju potrebno malo strpiti (evo ovdje smo vam je opisali). No zašto čekati?

Jednostavno ih - ispecite!

image
Maisant Ludovic/hemis.fr/Hemis Via Afp

Ova metoda osobito je dobra i u slučaju kad nestrpljenje nije jedini problem: odlična je ako su masline koje ste ubrali nešto tvrđe, još ne sasvim zrele. Pečenjem se masline omekšaju, a kožica se malo rastvori pa sol lakše prodre u plod. Dakle, nema potrebe zarezati svaku, što ovu metodu čini još bržom i jednostavnijom.

Pečene masline

Sastojci

1 kg maslina 
200 g krupne morske soli
2 žlice maslinova ulja
grančica ružmarina

Priprema

Masline operite i posušite krpom. Rasprostrite ih u jednom sloju po limu obloženom papirom za pečenje. Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 180 °C i pecite 25-30 minuta, tek toliko da im kožica popuca, a plod omekša.

Kad se malo ohlade, premjestite ih u zdjelu i pospite krupnom morskom soli. Dobro promiješajte, pokrijte krpom i ostavite na hladnom mjestu. Prvih nekoliko dana masline će puštati sok; svakodnevno ih lagano protresite ili promiješajte. Nakon tjedan dana ocijedite višak tekućine i po potrebi dodajte još malo soli.

Masline su spremne za jelo nakon otprilike 10-12 dana, kad postanu mekane i gorkasto-slane. Tada ih po želji prelijte maslinovim uljem, dodajte ružmarin i spremite u staklenke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. studeni 2025 09:05