Do prije nekoliko godina, većini nas je jedina asocijacija na riječ "kaki" bila pomalo neugledna, ali često vrlo moderna boja odjeće. Nećemo ni pisati što bi on i malo manje pristojni naveli kao asocijaciju na tu riječ. Malo je tko uopće znao da se ta riječ odnosi i na okruglastu crvenkastu voćku, poznatu i kao persimon ili japanska jabuka.
No onda je postalo moderno saditi kaki pa smo ga počeli viđati ne samo po trgovinama, nego i po okućnicama i tržnicama. Međutim, kladimo se da mnogi još uvijek pojma nemaju što bi s njim mogli napraviti pa ga gledaju s nepovjerenjem i zaobilaze u širokom luku.
Zašto je kaki zdrav?
Za početak, trebali bi ga češće jesti, u bilo kojem obliku jer upravo je to voće jedno od najzdravijih darova jeseni. Bogato je vlaknima, vitaminom C i beta-karotenom te obiluje antioksidansima koji štite stanice od starenja, a zahvaljujući takvom sastavu, kaki povoljno djeluje na probavu, pomaže u reguliranju kolesterola i podupire imunološki sustav u hladnijim mjesecima.
Za razliku od onih uvoznih koji se beru nedovoljno zreli kako bi izdržali transport pa su pomalo bljutavi, domaći kaki, kad potpuno dozrije, ima ugodan slatkast okus koji podsjeća na mješavinu marelice i meda. Zbog toga je dobar za slastice, a još bolji za pripremu džema.
Kako napraviti džem od kakija?
Za razliku od mnogih drugih vrsta voća, kaki ne traži puno šećera, pa je savršen izbor za one koji žele uživati u domaćem džemu, a pritom paziti na prehranu i zdravlje. Dodati bonus je pektin koji se u kakiju prirodno nalazi pa ovakvom džemu ne treba dodavati džemfix ni slične dodatke.
Isprobajte recept koji vam predlažemo i napokon ćete dobiti rješenje što sa svim onim kakijem koji vam prijateljica, susjeda ili teta uporno poklanjaju. Rezultat će biti ukusan domaći džem s manje šećera, a s ugodnom aromom i lijepom bojom koja će predivno izgledati na keksima i sličnim slasticama.
Džem od kakija
Sastojci:
1 kg kakija
500 g šećera
100 ml vode
sok 1 limuna
Priprema:
Ogulite kaki, uklonite peteljku i narežite ga na manje komade. Stavite ga u lonac s vodom i limunovim sokom, pa kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta, dok ne omekša. Dodajte šećer pa nastavite kuhati još 20 do 30 minuta uz povremeno miješanje dok se smjesa ne zgusne. Po potrebi lagano zgnječite voće vilicom ili štapnim mikserom, ovisno o tome volite li glatku ili rustikalniju teksturu.
Kad se džem zgusne, vruć ga ulijte u sterilizirane staklenke, odmah zatvorite i okrenite naopako nekoliko minuta kako bi se stvorio vakuum. Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....