U jesenskom obilju voća lako je zaboraviti na egzotične plodove koje susrećemo u trgovinama, ali jedan od njih itekako zaslužuje našu pažnju, osobito sada na pragu sezone prehlade i gripe, jer je nevjerojatno bogat sastojcima koji nas od tih bolesti mogu sačuvati.
Guava (Psidium guajava) je tropska voćka koja kod nas još uvijek nije dovoljno poznata, premda se već godinama nudi u većim trgovinama. Ovo voće koja na prvi pogled izgleda kao nedozreli križanac manga i šipka naši ljudi još uglavnom zaobilaze jer im je nepoznato ili im djeluje neobično. Šteta, jer riječ je o jednoj od najzdravijih voćki na svijetu, pravoj riznici hranjivih tvari koja itekako zaslužuje svoje mjesto u prehrani.
Zašto jesti guavu?
Najveća zdravstvena prenost guave leži u njezinu bogatstvu vitamina C. Ima ga i do četiri puta više nego naranča, što znači da iznimno snažno potiče imunitet i sudjeluje u stvaranju kolagena, važnog za elastičnost kože i zdravlje krvnih žila. Ružičaste i crvene sorte guave sadrže i likopen, moćan antioksidans koji smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i nekih oblika raka.
Uz to, guava obiluje vlaknima, što doprinosi boljoj probavi i regulaciji šećera u krvi, a njezini polifenoli i flavonoidi djeluju protuupalno te pomažu tijelu da se brže oporavi nakon napora.
Skrivena prednost guave
No to nije sve. Nutritivna vrijednost guave krije se i u tome što sadrži i iznenađujuće mnogo proteina za voćku, i do 3 grama na 100 g, što je višestruko više nego u jabukama ili narančama. To je čini još zanimljivijom onima koji traže lagane, ali nutritivno bogate međuobroke.
Nakon svega ovoga možda se pitate kako se jede guava. Zapravo nije teško, jer ako je plod mekan i potpuno zreo, može se jesti zajedno s korom, no njen je okus nekima malo previše gorkast pa ju gule kao koru jabuke.
Unutrašnjost guave puna je sitnih sjemenki koje se mogu progutati, no uobičajeno ih je ukloniti žlicom. Guava se može jednostavno prerezati na pola i jesti žličicom, onako izravno iz kore.
Što napraviti s guavom?
U kuhinji guava nudi bezbroj mogućnosti. Može se jesti svježa, dodati u voćne salate ili smoothieje, a od nje se pripremaju i marmelade, želei i slastice. U nekim se kuhinjama koristi i u slanim umacima uz meso, što samo govori koliko je svestrana.
Možda nam se na prvu čini čudna i egzotična, ali guava je voće koje vrijedi upoznati. Ne samo zbog neobičnog, slatko-kiselkastog okusa, nego i zbog toga što nam svojim sastavom pruža baš ono što nam treba za zdravlje i ljepotu. A pritom je i ukusna.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....