Poznato je da su mahunarke vrlo vrijedan sastojak svakodnevne prehrane i jedan od temelja mediteranske dijete, ali nisu sve jednako vrijedne. Među njima se jedna osobito ističe svojom visokom nutritivnom vrijednošću, jednostavnom pripremom i širinom primjene u jelima.
Leća se s pravom smatra kraljicom među mahunarkama jer u nizu prehrambenih vrijednosti prednjači pred grahom i slanutkom. Jedna od njezinih najvećih prednosti je visok sadržaj proteina: 100 g skuhane leće sadrži oko 9 g bjelančevina, što je čini izvrsnim izvorom biljnih proteina za sportaše, vegetarijance i sve koji žele kvalitetnu nadopunu prehrane.
Druga važna karakteristika ove mahunarke je bogatstvo folne kiseline, vitamina B skupine ključnog za stvaranje krvi i zdravlje stanica. Leća sadrži više folata nego grah ili slanutak, pa je osobito korisna za trudnice i osobe s povećanim potrebama za ovim vitaminom.
Leća bi nam se na jelovniku češće trebala naći i zbog visokog udjela željeza, koje doprinosi boljoj opskrbi organizma kisikom i smanjenju umora, što ovu mahunarku čini vrijednom namirnicom za sve koji vode aktivan život.
Svi oni koji žele postići bolji rad probavnog sustava, stabilnu razinu šećera u krvi i nižu razinu kolesterola trebali bi češće posegnuti za lećom jer ima bogat sadržaj vlakana: gotovo 8 g na 100 g.
I na kraju, ali ne i manje važno, leća je u prednosti pred ostalim mahunarkama i zbog toga što se brzo skuha, za razliku od graha ili slanutka koji zahtijevaju dulju pripremu i prethodno namakanje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....