StoryEditorOCM
Spiza pluspripazite

Zobene pahuljice mogu biti idealan doručak ili izvor praznih kalorija. Evo kakve su najzdravije, o ovome sve ovisi...

Piše T. S. M.
20. ožujka 2025. - 07:05

Zobene pahuljice stječu sve veću popularnost kao jedna od najboljih opcija za doručak ili lagan obrok, ali novi nekoć jednostavan obrok u novijim je varijantama često potpuno promašen izvor praznih kalorija. Tim se terminom označavaju jela siromašna nutrijentima od kojih je energija jedino vrijedno što možemo dobiti, a često je te energije toliko puno da pridonosi stvaranju viškova na mjestima gdje ih najmanje želimo.

Jedete li instant kašice sa zobenim pahuljicama i mješavine žitarica za doručak bogate dodanim masnoćama i šećerom, ne možete očekivati jednake benefite od te namirnice kao od onih koje se konzumiraju u cjelovitijem obliku. Prije nego kupite neki proizvod sa zobenim pahuljicama, dobro proučite popis sastojaka, a najbolji su vam izbor, pitate li nutricioniste, čiste zobene pahuljice bez dodataka, jer im dodatke za podizanje okusa i hranjive vrijednosti lako možete dodati sami.

image
Shutterstock

Nije svejedno ni na koji ćete ih način pripremiti. Dok neki obožavaju moderne kombinacije zobenih pahuljica i sjemenki koje se ne kuhaju, drugi tvrde da su kuhane kašice od zobenih pahuljica bolji izbor. Ni jedni ni drugi nisu u pravu, jer odgovor na pitanje koje su bolje ovisi o više stvari. 

Prednosti kuhanih zobenih pahuljica su u tome što su lakše probavljive (kuhanje razgrađuje vlakna i škrob) i hranjivije (toplinska obrada može poboljšati dostupnost nekih nutrijenata), a nije zanemariv ni gurmanski doživlja koji nam pružaju, jer tekstura im je ugodnija i manje ih treba žvakati. Mana im je u tome što se kuhanje može smanjiti količina određenih vitamina i minerala (ali ipak ne značajno).

Sirove zobene pahuljice su bolji izvor otpornog škroba koji je važan za zdravlje probavnog sustava i održavanje stabilne razine šećera u krvi, zadržavaju sve nutrijente jer se ne zagrijavaju, a i priprema im je lakša - samo ih treba potpiti u vod ili mlijeko. Njihov je minus u tome što mogu biti teže probavljive.

Koje nakon svega pročitanog odabrati? Pod uvjetom da vam ne izazivaju veće probavne tegobe poput nadutosti, možete jesti i jedne i druge, kako biste dobili najbolje od obje vrste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 02:46