Sve veći broj znanstvenih istraživanja upućuje na to da redovita konzumacija ovog povrća može imati snažan zaštitni učinak na mozak, uključujući smanjenje rizika od Alzheimerove bolesti i usporavanje kognitivnog propadanja. Stručnjaci ističu da već jedna do dvije porcije dnevno mogu donijeti mjerljive zdravstvene koristi, prenosi tportal.hr.
Procjene pokazuju da bi se broj oboljelih od demencije do 2060. godine mogao udvostručiti, dok Alzheimerova bolest već sada pogađa milijune ljudi diljem svijeta. Iako lijek za ovu progresivnu neurodegenerativnu bolest još ne postoji, znanstvenici sve više naglašavaju važnost prehrane kao ključnog preventivnog čimbenika, pri čemu se posebno izdvaja – brokula.
Riječ je o izrazito hranjivom povrću bogatom biljnim spojevima koji štite moždane stanice. Jedno istraživanje je potvrdilo kako su starije žene koje su redovito konzumirale brokulu postizale bolje rezultate na testovima pamćenja.
"Bilo je to kao da su kognitivno mlađe godinu do dvije", izjavila je Jae Hee Kang iz bostonske bolnice Brigham and Women‘s.
Brokula pripada skupini kupusnjača, zajedno s cvjetačom i prokulicama, a njezina se konzumacija povezuje i s nižim rizikom od dijabetesa tipa 2, pojedinih vrsta raka te kardiovaskularnih bolesti. Sadrži obilje vitamina B-skupine i karotenoida, biljnih pigmenata koji smanjuju razinu molekula povezanih s razvojem demencije. Neka istraživanja sugeriraju i da redovit unos kupusnjača može sniziti razinu štetnih tau-proteina, karakterističnih za Alzheimerovu bolest.
Prema nutricionistici Emmi Veilleux iz UCLA Healtha, već jedna do dvije porcije brokule dnevno dovoljne su za vidljive dobrobiti za zdravlje mozga.
Moćna kombinacija: kolin, antioksidansi i vitamini
Brokula je i dobar izvor kolina, esencijalnog nutrijenta koji se nalazi i u jajima, ribi, mlijeku i jogurtu. Znanstvenici sa Sveučilišta Tufts otkrili su da prehrana bogata kolinom može značajno smanjiti rizik od razvoja demencije. Najniža stopa Alzheimerove bolesti zabilježena je kod osoba koje su unosile oko 350 miligrama kolina dnevno, a jedna šalica brokule sadrži gotovo 30 miligrama.
Unatoč njegovoj važnosti, čak 90 posto Amerikanaca ne unosi dovoljno kolina, upozoravaju stručnjaci s Državnog sveučilišta Arizone. Preporučeni dnevni unos iznosi 550 miligrama za muškarce i 425 miligrama za žene.
Osim toga, brokula je iznimno bogata antioksidansima koji pomažu u smanjenju upalnih procesa, ključnih uzroka oštećenja moždanih stanica. Jedna šalica sadrži 81 miligram vitamina C, gotovo koliko i srednje velika naranča, kao i značajne količine vitamina A i E.
Brokulu je lako uključiti u svakodnevnu prehranu, može se dodati varivima, krem-juhama i jelima iz woka, ili kratko zapeći u pećnici uz malo sira. Iako sama po sebi ne može spriječiti Alzheimerovu bolest, redovita konzumacija ovog povrća može biti važan korak prema očuvanju zdravlja i vitalnosti mozga i to na ukusan način.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....