Tržnice i trgovine već nekoliko dana nude svježe ovogodišnje domaće grožđe – bijelo, crveno, crno... Ljubitelji ovog čudesnog voća mogu uživati u bogatstvu izbora i okusa, iako mnogi ne znaju da se i u onim malim košticama koje neki bez problema progutaju, a mnogi ispljunu – krije pravo bogatstvo. To sigurno ne znaju ni oni koji tijekom zime traže i kupuju grožđe koje je deklarirano bez koštica.
Ove sitne koštice nikako nisu otpad već vrijedan izvor antioksidansa, masnih kiselina i drugih tvari koje koriste zdravlju. Vinari i prirodni iscjelitelji to znaju već dugo, a moderna prehrambena industrija im daje sve važniju ulogu. I nije tajna da su ih stoljećima ljudi koristili u ljekovite i kozmetičke svrhe, a danas njihovu vrijednost potvrđuju i znanstvena istraživanja.
Sjemenke grožđa bogate su bioaktivnim tvarima među kojima su uljne komponente: linolna kiselina (omega-6), oleinska kiselina i vitamin E; proantocijanidini (OPC): snažni antioksidansi koji štite stanice od oksidativnog stresa; tanini: biljni spojevi s protuupalnim svojstvima; proteini i vlakna koja doprinose sitosti i probavi.
Upravo zbog ovog sastava sjemenke grožđa smatraju se prirodnim izvorom tvari koje poboljšavaju zdravlje i mladenački izgled.
Upotreba u kulinarstvu
Iako je mnogima teško zamisliti da izravno jedu sjemenke grožđa, one se uglavnom koriste u kulinarstvu u obliku ulja od sjemenki grožđa. Ovo ulje se dobiva hladnim prešanjem i blagog je okusa, što ga čini svestranim.
Preljevi za salatu: Ulje od sjemenki grožđa može biti osnova za lagane preljeve s limunovim sokom ili balzamičnim octom.
Pečenje i kuhanje: zbog visoke točke dimljenja (oko 215 °C), pogodno je za prženje u tavi i pečenje u pećnici.
Pečenje: Nježno nadopunjuje okus slastica, a da pritom nije prejako.
Maceracija: Začinsko bilje (npr. ružmarin, lavanda) može se namakati u ulju od sjemenki grožđa kako bi se stvorili aromatični uljni ekstrakti.
Neke kulinarske kulture također koriste mljevene sjemenke grožđa, dodane brašnu za kruh i peciva, jer povećavaju sadržaj vlakana i antioksidansa.
Upotreba u medicini
Ekstrakti poznati kao ekstrakt sjemenki grožđa dobivaju se iz sjemenki grožđa. Često su u obliku kapsula ili prašaka i koriste se kao dodatak prehrani.
Dokazani učinci
Antioksidativna zaštita: proantocijanidini su do 20 puta jači od vitamina C i 50 puta jači od vitamina E.
Kardiovaskularno zdravlje: pomažu u održavanju elastičnosti krvnih žila, snižavaju krvni tlak i štite srce.
Podrška imunološkom sustavu: smanjuju upalne procese i podržavaju obranu tijela.
Protiv starenja: štiti stanice od slobodnih radikala koji ubrzavaju starenje kože i tkiva.
Neka istraživanja također ukazuju na potencijalnu ulogu u prevenciji raka i poboljšanju funkcije mozga, oko čega su u tijeku i nova istraživanja.
Primjena u kozmetici
Ulje sjemenki grožđa jedno je od najpopularnijih ulja u prirodnoj kozmetici. Lagano je, brzo se upija i ne ostavlja mastan osjećaj.
Njega kože: bogato vitaminom E i linolnom kiselinom, koji hidratiziraju, omekšavaju i štite kožu od starenja.
Ulje za masažu: pogodno za masaže zbog lagane teksture.
Njega kose: ulje se nanosi na vrhove kose kako bi se zaštitilo od pucanja.
Aromaterapija: često se koristi kao bazno ulje za eterična ulja.
Redovita upotreba ulja sjemenki grožđa na koži pomaže u smanjenju finih linija, ožiljaka i suhoće, a pogodno je i za osjetljivu i masnu kožu.
Upotreba u narodnoj medicini
Tradicionalno su se sjemenke grožđa koristile za pomoć u zacjeljivanju rana, smanjenje upale te kao tonik za krvne žile. U narodnoj medicini preporučuju se i za bolju probavu i kao sredstvo protiv umora. Iako se danas uglavnom oslanjamo na znanstvene dokaze, ovo tradicionalno znanje dio je bogate baštine koja potvrđuje korisnost sjemenki grožđa.
Kako ih koristiti kod kuće?
– ako imate domaće grožđe, sjemenke možete jednostavno pohraniti i koristiti ih:
– osušene i mljevene kao dodatak u smoothiejima ili pahuljicama;
– kao domaće ulje (ako imate prešu);
– za pripremu tinktura i ekstrakata u alkoholu ili ulju.
Prilikom upotrebe kod kuće treba napomenuti da su sjemenke grožđa vrlo tvrde – preporučuje se mljevenje u mlincu za kavu ili dehidratoru s jakim oštricama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....