Dok mnogi posežu za lijekovima kako bi snizili kolesterol, priroda već nudi čitav arsenal pomoćnika - skrivenih u kuhinjskim ormarićima. Znanstvena istraživanja sve češće potvrđuju da određeni začini mogu imati blagotvoran učinak na razinu masnoća u krvi, potičući bolji metabolizam i smanjujući upalne procese koji oštećuju krvne žile.
Evo osam začina koji, uz uravnoteženu prehranu i zdrav način života, mogu pomoći srcu da kuca mirnije i zdravije, kako prenosi Times of India.
Cimet – miris koji smiruje i kolesterol
Osim što obožavamo njegovu aromu u kolačima i toplim napitcima, cimet može pomoći u smanjenju “lošeg” LDL kolesterola i triglicerida, dok istodobno potiče “dobar” HDL kolesterol. Dovoljno je pola žličice dnevno – u kaši, smoothieju ili jutarnjoj kavi – da se pokrene njegov blagotvorni učinak.
Češnjak – prirodni saveznik srca
Češnjak se stoljećima koristi kao lijek, a moderna istraživanja potvrđuju da njegov aktivni sastojak alicin može pomoći u snižavanju ukupnog kolesterola i krvnog tlaka. Redovito konzumiranje svježeg češnjaka potiče bolju cirkulaciju i djeluje protuupalno, što ga čini jednim od najmoćnijih prirodnih “lijekova” iz kuhinje.
Đumbir – oštar korijen zdravog srca
Đumbir je poznat po svom antioksidativnom i protuupalnom djelovanju. Može pomoći u smanjenju razine triglicerida i LDL kolesterola, a ujedno potiče probavu i ubrzava metabolizam. Dodajte ga svježeg u čaj, cijeđene sokove ili ga naribajte u jela – malo ljutine čini čudo.
Kurkuma – zlatni prah protiv upala
Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, djeluje kao snažan antioksidans koji pomaže u borbi protiv upala i oksidativnog stresa – dva glavna uzroka kardiovaskularnih bolesti. Žličica kurkume dnevno u smoothieju, juhi ili “zlatnom mlijeku” može imati dugoročne koristi za zdravlje srca.
Piskavica (fenugreek) – mala sjemenka, veliko djelovanje
Ova pomalo zaboravljena biljka bogata je topljivim vlaknima koja sprječavaju apsorpciju kolesterola u crijevima. Osim što snižava “loš” kolesterol, piskavica pomaže i u regulaciji šećera u krvi. Sjeme se može namočiti preko noći i popiti s vodom ili koristiti kao začin u varivima i salatama.
Kajenski papar – ljutina koja topi masnoće
Spoj capsaicin, zaslužan za njegovu ljutinu, može potaknuti sagorijevanje masnoća i ubrzati metabolizam. Redovitom, umjerenom konzumacijom kajenskog papra moguće je poboljšati cirkulaciju i smanjiti razinu kolesterola. Samo prstohvat dnevno dovoljan je da se osjeti učinak.
Kardamom – aromatični čuvar zdravlja
Kardamom se u ayurvedskoj medicini koristi stoljećima za detoksikaciju organizma. Istraživanja pokazuju da može pomoći u smanjenju razine LDL kolesterola i poboljšanju ukupnog lipidnog profila. Njegov topli, slatkasti okus savršeno se slaže s čajevima, desertima i rižinim jelima.
Klinčić – sitan začin snažnog djelovanja
Klinčić sadrži eugenol, spoj koji ima snažna antioksidativna i protuupalna svojstva. Redovitom upotrebom može pomoći u regulaciji masnoća u krvi i zaštiti srca. Osim u čajevima i kolačima, može se dodati i u tople napitke ili začinske mješavine za meso.
Prirodna pomoć, ali ne i čarobni štapić
Iako su začini dragocjeni saveznici zdravlja, ne mogu sami zamijeniti zdravu prehranu, tjelovježbu i liječničke preporuke. No, uključivanjem ovih prirodnih pomagača u svakodnevne obroke, korak ste bliže boljem metabolizmu i zdravijem srcu - i to na najukusniji mogući način.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....