StoryEditorOCM
ZdravljePRIRODNI SAVEZNICI

Imate ih u kuhinji, a pomažu zdravlju srca i krvnih žila: osam začina koji pomažu sniziti kolesterol bez lijekova

Piše MOZAIK SD
8. listopada 2025. - 09:08

Dok mnogi posežu za lijekovima kako bi snizili kolesterol, priroda već nudi čitav arsenal pomoćnika - skrivenih u kuhinjskim ormarićima. Znanstvena istraživanja sve češće potvrđuju da određeni začini mogu imati blagotvoran učinak na razinu masnoća u krvi, potičući bolji metabolizam i smanjujući upalne procese koji oštećuju krvne žile.

Evo osam začina koji, uz uravnoteženu prehranu i zdrav način života, mogu pomoći srcu da kuca mirnije i zdravije, kako prenosi Times of India.

Cimet – miris koji smiruje i kolesterol

Osim što obožavamo njegovu aromu u kolačima i toplim napitcima, cimet može pomoći u smanjenju “lošeg” LDL kolesterola i triglicerida, dok istodobno potiče “dobar” HDL kolesterol. Dovoljno je pola žličice dnevno – u kaši, smoothieju ili jutarnjoj kavi – da se pokrene njegov blagotvorni učinak.

image

Cimet

/Shutterstock

Češnjak – prirodni saveznik srca

Češnjak se stoljećima koristi kao lijek, a moderna istraživanja potvrđuju da njegov aktivni sastojak alicin može pomoći u snižavanju ukupnog kolesterola i krvnog tlaka. Redovito konzumiranje svježeg češnjaka potiče bolju cirkulaciju i djeluje protuupalno, što ga čini jednim od najmoćnijih prirodnih “lijekova” iz kuhinje.

image

Češnjak

/Shutterstock

Đumbir – oštar korijen zdravog srca

Đumbir je poznat po svom antioksidativnom i protuupalnom djelovanju. Može pomoći u smanjenju razine triglicerida i LDL kolesterola, a ujedno potiče probavu i ubrzava metabolizam. Dodajte ga svježeg u čaj, cijeđene sokove ili ga naribajte u jela – malo ljutine čini čudo.

image

Đumbir

/Shutterstock

Kurkuma – zlatni prah protiv upala

Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, djeluje kao snažan antioksidans koji pomaže u borbi protiv upala i oksidativnog stresa – dva glavna uzroka kardiovaskularnih bolesti. Žličica kurkume dnevno u smoothieju, juhi ili “zlatnom mlijeku” može imati dugoročne koristi za zdravlje srca.

image

Kurkuma

/Shutterstock

Piskavica (fenugreek) – mala sjemenka, veliko djelovanje

Ova pomalo zaboravljena biljka bogata je topljivim vlaknima koja sprječavaju apsorpciju kolesterola u crijevima. Osim što snižava “loš” kolesterol, piskavica pomaže i u regulaciji šećera u krvi. Sjeme se može namočiti preko noći i popiti s vodom ili koristiti kao začin u varivima i salatama.

image

Piskavica

/Shutterstock

Kajenski papar – ljutina koja topi masnoće

Spoj capsaicin, zaslužan za njegovu ljutinu, može potaknuti sagorijevanje masnoća i ubrzati metabolizam. Redovitom, umjerenom konzumacijom kajenskog papra moguće je poboljšati cirkulaciju i smanjiti razinu kolesterola. Samo prstohvat dnevno dovoljan je da se osjeti učinak.

image

Kajenski papar

Science Photo Library/Science Photo Library Via Afp

Kardamom – aromatični čuvar zdravlja

Kardamom se u ayurvedskoj medicini koristi stoljećima za detoksikaciju organizma. Istraživanja pokazuju da može pomoći u smanjenju razine LDL kolesterola i poboljšanju ukupnog lipidnog profila. Njegov topli, slatkasti okus savršeno se slaže s čajevima, desertima i rižinim jelima.

image

Kardamom

Soumyabrata Roy/Nurphoto Via Afp

Klinčić – sitan začin snažnog djelovanja

Klinčić sadrži eugenol, spoj koji ima snažna antioksidativna i protuupalna svojstva. Redovitom upotrebom može pomoći u regulaciji masnoća u krvi i zaštiti srca. Osim u čajevima i kolačima, može se dodati i u tople napitke ili začinske mješavine za meso.

image

klinčić

Neja Markicevic/cropix/Cropix

Prirodna pomoć, ali ne i čarobni štapić

Iako su začini dragocjeni saveznici zdravlja, ne mogu sami zamijeniti zdravu prehranu, tjelovježbu i liječničke preporuke. No, uključivanjem ovih prirodnih pomagača u svakodnevne obroke, korak ste bliže boljem metabolizmu i zdravijem srcu - i to na najukusniji mogući način.

image
Christian Murtin/Foodcollection Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 23:53