Voćne kore i premazi koji se koriste za očuvanje svježine voća često sadrže različite kemikalije i pesticide, koji mogu ostati zarobljeni na površini voća. Neke od tih tvari, poput difenila (koji je nusproizvod prerade nafte i potencijalno je kancerogen), mogu biti štetne ako se unose u većim količinama. Zbog toga stručnjaci savjetuju temeljito pranje voća u toploj vodi, a može se dodati i soda bikarbona za bolje uklanjanje kemikalija.
Postoje i nove vrste premaza za voće koje ponekad sadrže tragove teških metala ili drugih potencijalno otrovnih tvari, ali njihova stvarna opasnost za zdravlje još nije potpuno potvrđena i istražena. Međutim, zabrinutost postoji...
Općenito, voćni premazi su regulirani i smatrani sigurnima za konzumaciju u dozama koje se normalno unose hranom, ali dugotrajno i često izlaganje može nositi određene rizike. Dakle, pažljivo pranje i po mogućnosti odabir organskog voća može smanjiti rizike.
Po pojedinim portalima koji prate zdravlje navodi se da se pojedini premazi dovode u vezu s agresivnim karcinomima.
Međutim, nije potpuno istina da svi voćni premazi sadrže otrovne spojeve povezane s agresivnim vrstama raka, ali postoje opravdane zabrinutosti oko nekih kemikalija i njihova utjecaja na zdravlje, zbog čega se preporučuje oprez i pravilna higijena voća prilikom konzumacije.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....