Kruh poznajemo i nudi se na tržištu u brojnim različitim oblicima i s vrlo različiim nutritivnim sastvom, brinete li o zdravoj prehrani, ali i mrskom debljanju, dobro je znati koliko svaki od njih ima kalorija.
pritom, ne bi trebalo fokus staviti isključivo na kalorijsku, znatno je važnija nutritivna vrijednost komada kojega pojedete.
Kao i u svemu drugome, i po pitanju kruha ključna je riječ balans i umjerenost. Ne treba ga zaista jesti sa svime. A ondje gdje bez njega ne možete, posegnite za najzdravijom opcijom.
Na stranici nutritionadvance.com navode glavne karakteristike najpopularnijih vrsta kruha, te koliko svaka od njih ima kalorija u 100 grama.
Baguette – 272 kalorije u 100 grama
Poznat i kao francuski kruh ili "francuz", baguette je jedan od najpoznatijih kruhova na svijetu. Dugi, tanji štapići pečenog tijesta rade se od brašna, vode, kvasca i soli.
Budući da mu je glavni sastojak rafinirano pšenično brašno, baguette ima blagi, neutralni okus. U usporedbi s kruhom od cjelovitog zrna, siromašan je vlaknima i proteinima.
‘Banana bread‘ - 326 kalorija u 100 grama
Kruh od banane popularna je vrsta kruha od glatkog brašna i zrelih banana. Ostali sastojci su maslac, jaja, soda bikarbona, sol. Tijekom 1930-ih kruh od banane postao je omiljen diljem Amerike, pa ondje čak postoji i nacionalni dan posvećen ovom kruhu. Na našem je području populariziran posljednjih 10-ak godina, ponajviše pod uztjecajem društvenih mreža.
Mlade mame ga rado djeci nude umjesto "dućanskog" kruha, ima slatki okus zbog banana, pa starije generacije više asocira na kolač, nego na kruh.
Kajzerice - 418 kalorija u 100 grama
Kajzerice su najpopularniji oblik kruha za sendvič ili burger kućne izrade. Glavni sastojak je pšenično brašno, a sadrže i dosta maslaca, mlijeka i jaja. Zahvaljujući tome, kajzerice imaju mekanu, laganu teksturu i blago slatki okus. No, zbog puno maslaca imaju više masnoće i više kalorija od ostalih vrsta kruha.
Raženi kruh - 259 kalorija u 100 grama
Raženi kruh prvenstveno sadrži raženo brašno, ali onaj kupljen u pekari ili trgovini, najčešće i druge vrste brašna, poput bijeloga s kojim se miješa. Često se događa da kruh koji se prodaje kao raženi zapravo sadrži uglavnom obično bijelo brašno i vrlo malo raženoga, stoga pravi raženi kruh, u čije sastojke možete biti sigurni, najbolje napravite sami kod kuće.
Općenito, raženi kruh ima intenzivniji okus, koji njegovi poklonici obožavaju, i gušću teksturu od pšeničnog kruha, a u kulturama diljem svijeta koristi se tisućama godina.
Kukuruzni kruh - 330 kalorija u 100 grama
Kukuruzni kruh se radi od kukuruznog brašna i praška za pecivo. Vjeruje se da je nastao u Meksiku prije 7000 godina. Varijante kukuruznog kruha iz trgovine najčešće su miješane s bijelim brašnom, pa je ova priča i preporuka slična onoj s raženim. Ukoliko probate kod kuće ispeći kruh od pravog kukuruznog brašna, shvatit ćete da ono što vam nude ni blizu nije "čisti kukuruzni kruh". Od onoga iz kućne izrade bila bi vam dovoljna "feta" ili dvije u danu. Kukuruzno brašno, inače, ima relativno malo vlakana i proteina, a prilično kalorija.
Focaccia - 249 kalorija u 100 grama
Focaccia je talijanska inačica kruha, čije je tijesto donekle slično onome za pizzu. Međutim, focaccia je prozračnija.
U Italiji se jede od davnina, a na naše tržište "probila" se zadnje desetljeće. Radi se od bijeloga brašna, vode, soli, kvasca i maslinova ulja. Često joj se dodaju crne masline, rikula, rajčice, pršut...
Somun (lepinja) - 275 kalorija u 100 grama
Somun je vrsta lepinje, tj. tanki okrugli kruh i dio je gastronomske kulture mnogih naroda s Balkana, ali i Mediterana, poput Grčke.
Lepinje se rade od dizanog tijesta kao i većina kruhova, no specifične su po tome što se tijesto u pravilu diže tri puta, pa je struktura prozračna, lagana i šuplja.
Kruh od pira - 248 kalorija u 100 grama
Kruh od pira radi se od drevne žitarice koja se uzgaja tisućama godina, a posljednjih je omiljena među pobornicima zdrave prehrane. Budući da su bliski srodnici, pir i pšenica imaju slične nutritivne profile, a oboje sadrže gluten. Stoga bi pir trebali izbjegavati oni koji boluju od celijakije. Pir sadrži bakar, selen i vitamin B1. Kao i većina cjelovitih žitarica, izvrstan je izvor dijetalnih vlakana.
Bijeli kruh - 270 kalorija u 100 grama
U usporedbi s kruhom od cjelovitog zrnja, klasični bijeli kruh ne sadrži ni pšenične klice ni mekinje, koji su puni esencijalnih nutrijenata.
Također, ima puno manje vlakana nego kruh od cjelovitih žitarica. Bijeli kruh se radi od pšeničnog bijelog brašna, vode, kvasca i soli.
Integralni kruh – 254 kalorije u 100 grama
Brašno cijelog zrna pšenice sadrži sve dijelove očišćenog i samljevenog zrna pšenice, uključujući ovojnicu i klicu. Bogato je dijetalnim vlaknima, vitaminima i mineralima. Sadrži veći udio proteina od bijelog brašna. Na tržištu dolazi i pod nazivima graham brašno ili integralno pšenično brašno. Kruh od cijelog zrna je punog okusa, ali zbijene i grube strukture.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....