StoryEditorOCM
ZdravljePROKUŠANA FORMULA

Nećete ga u ljekarni ojačati: baš vam se u ovo doba godine sroza imunitet, virozni ste i šmrcavi? Što radite krivo?

Piše Javorka Luetić
21. rujna 2025. - 12:02

Svake godine, kada ljeto završi i dođu hladniji dani, mnogi ljudi doživljavaju pad energije i česte prehlade. Isto se događa i u proljeće, kada tijelu treba nova ravnoteža nakon zime. Razlog nije samo vrijeme, već kombinacija čimbenika: promjene temperature, manje sunčeve svjetlosti, više vremena provedenog u zatvorenom prostoru i povećana izloženost virusima. Naš imunološki sustav tada je stavljen na kušnju.

image
/Shutterstock

Mnogi tada kreću u ljekarne po raznorazne dodatke, vitamine...ponekad bez opravdane potrebe i bez konzultacije sa liječnikom ili ljekarnikom. Naime, jačanje imuniteta ne zahtijeva nužno dodatke prehrani i skupe dodatke prehrani. Mnogo toga možemo učiniti sami - uzdobre higijenske navike, raznoliku prehranu i brigu za svoje tijelo.

Imunološki sustav kao naš čuvar

Imunološki sustav je složeni obrambeni mehanizam tijela. Prepoznaje i uništava viruse, bakterije i druge štetne uljeze. Djeluje kao unutarnja vojska koja nas štiti od infekcija. Ali čak i vojska treba dobru opremu i obuku - to dobiva zdravim načinom života. Kada je naš imunološki sustav oslabljen, podložniji smo bolestima, stoga je ključno jačati ga svaki dan, a ne samo kada smo već bolesni.

Jedan od najmoćnijih načina za podršku našem imunološkom sustavu je uravnotežena prehrana. Nije tajna da hrana ima različite učinke na tijelo, a neke se posebno ističu.

Voće i povrće

Puni su vitamina, minerala i antioksidansa. Sljedeći su posebno važni:

Vitamin C: šipak, paprika, agrumi, kivi, brokula

Vitamin A: mrkva, bundeva, slatki krumpir, špinat

Cink: sjemenke bundeve, mahunarke, orašasti plodovi

Antioksidansi: borovnice, crni ribiz, šipak

Svaki obrok trebao bi sadržavati malo svježeg povrća ili voća. Šareni tanjur najbolje je jamstvo da unosimo dovoljno različitih hranjivih tvari.

image

Izbor hrane bitna je stavka

/Shutterstock

Fermentirana hrana

Fermentirana hrana poput kiselog kupusa, kefira, jogurta ili kimchija podržava zdravu crijevnu mikrobiotu. Budući da se većina imunoloških stanica nalazi u crijevima, briga o zdravlju crijeva izravno je povezana s imunitetom.

Proteini i zdrave masti

Proteini su gradivni blokovi imunoloških stanica, stoga bismo ih trebali redovito konzumirati (mahunarke, jaja, riba, nemasno meso). Omega-3 masne kiseline (losos, laneno sjeme, orasi) imaju protuupalni učinak i jačaju imunitet.

image

Nemojte podcijeniti moć sna

Afp

Dovoljno sna – skrivena snaga imuniteta

Ako ne spavate dovoljno, imunološki sustav se jednostavno ne regenerira. Istraživanja pokazuju da su ljudi koji spavaju manje od 6 sati noću podložniji virusnim infekcijama. Preporučuje se 7do 9 sati kvalitetnog sna. To znači redovitu rutinu spavanja, mirno okruženje za spavanje i isključivanje ekrana barem pola sata prije spavanja.

Vježbanje na otvorenom

Dokazano je da redovita tjelesna aktivnost jača imunološki sustav. Nema potrebe pretjerivati ​​– čak i 30 minuta brzog hodanja dnevno poboljšava cirkulaciju krvi, potiče funkciju bijelih krvnih stanica i smanjuje stres. Vježbanje na otvorenom donosi dodatni bonus: izloženost dnevnom svjetlu, koje potiče proizvodnju vitamina D.

image
Nenad Dugi/cropix

Upravljanje stresom

Dugoročni stres jedan je od najvećih neprijatelja imuniteta. Povišeni kortizol inhibira funkciju imunoloških stanica, zbog čega su ljudi skloniji obolijevanju tijekom razdoblja stresa. Tehnike opuštanja poput meditacije, vježbi disanja ili jednostavnih šetnji u prirodi dokazano smanjuju stres i time jačaju obrambene snage tijela.

Hidratacija - često zanemarena

Tijelu je potrebno dovoljno tekućine da bi optimalno funkcioniralo. Voda pomaže u transportu hranjivih tvari, uklanjanju otpadnih tvari i održavanju vlažnosti sluznice, što je prva linija obrane od virusa. Najbolji izbor je voda, ali mogu se koristiti i nezaslađeni biljni čajevi.

image
/Shutterstock

Redovita rutina i higijena

Jednostavne navike poput čestog pranja ruku, redovitog provjetravanja prostorija i odgovarajuće odjeće za vremenske prilike osnovni su, ali učinkoviti koraci u sprječavanju bolesti. Iako se čine samorazumljivima, te navike često određuju hoćemo li ostati zdravi tijekom prijelaza između godišnjih doba.

Zašto dodaci prehrani nisu potrebni?

Dodaci prehrani mogu imati svoje mjesto u određenim slučajevima - na primjer, kod nedostatka vitamina D ili cinka. Međutim, većina ljudi može dobiti svu potrebnu podršku za svoj imunološki sustav kroz raznoliku prehranu, tjelovježbu, san i mentalno zdravlje. Dodaci prehrani nikada ne mogu zamijeniti zdrav način života.

Napravite sami moćan domaći eliksir za imunološki sustav

Med, đumbir i limun – trio je koji često povezujemo sa zimskim napitcima za jačanje imuniteta. Ali ako ova tri sastojka kombiniramo u fermentiranom obliku, dobivamo nešto još posebnije. Fermentirani med s đumbirom i limunom nije samo kulinarski specijalitet, već i prirodna hrana, bogata enzimima, vitaminima i probiotičkim kulturama, koja blagotvorno djeluje na naš organizam.

Fermentacija je proces kojim se hrana i pića obogaćuju mikroorganizmima. Najpoznatiji su nam fermentirani kupus, kefir ili kombucha, ali med se također može transformirati u živi fermentirani proizvod. Kombinacija s đumbirom i limunom dodaje mu svježinu i pikantnost, čineći ga pravim domaćim eliksirom.

Fermentacija je drevna metoda konzerviranja hrane. U tom procesu mikroorganizmi, uglavnom mliječnokiselinske bakterije i kvasac, razgrađuju šećere i stvaraju nove tvari koje utječu na okus, rok trajanja i nutritivnu vrijednost hrane.

image
Božo Radić/cropix

U slučaju fermentiranog meda, šećeri u medu počinju se razgrađivati, a dodani limun i đumbir potiču proces i doprinose svojim vitaminima i eteričnim uljima. Rezultat je: složeniji i svježiji okus, dulji rok trajanja, dodana probiotička vrijednost, proizvod koji kombinira slatkoću, kiselost i blago pikantan ton.

Ljekovita svojstva sastojaka

Med

Prirodni med sadrži enzime, minerale i antioksidanse. Poznat je po svojim antibakterijskim svojstvima i sposobnosti smirivanja upale u grlu.

Đumbir

Đumbir se tradicionalno koristi protiv mučnine, upala i prehlade. Ima učinak zagrijavanja, potiče cirkulaciju krvi i metabolizam.

Limun

Bogat vitaminom C, ima antioksidativni i jačajući učinak na imunološki sustav. Njegova kiselost dodaje živost i pomaže uravnotežiti slatkoću meda.

Kada se ova tri sastojka kombiniraju, dobivamo snažan tonik za razdoblja prehlade i umora, kao i ukusnu bazu za napitke i kulinarske eksperimente.

 

ISPROBAJTE, UPALIT ĆE

Mali trikovi

- Započnite dan čašom tople vode s limunom

- Uključite kratke šetnje tijekom posla

- Svaki obrok trebao bi sadržavati svježe povrće

- Jednom tjedno pojedite fermentirano jelo

- Stvorite večernju rutinu za bolji san

- Odvojite vrijeme za smijeh i druženje – dokazano jača imunološki sustav!

KAKO NAPRAVITI

Fermentirani med s đumbirom i limunom

Sastojci:

- 250 g sirovog, netretiranog meda (po mogućnosti cvjetnog ili akacijevog)

- 1 organski limun (oprani i narezani na tanke ploške)

- 2–3 cm svježeg đumbira (oguljenog i narezanog ili naribanog)

Postupak:

- Prvo stavite sloj kriški limuna i đumbira u steriliziranu staklenku.

- Prelijte s nekoliko žlica meda.

- Nastavite sa slojevima dok ne potrošite sve sastojke.

- Zatvorite staklenku, ali ne potpuno hermetički – plinovi fermentacije trebaju malo izlaziti.

- Stavite je na sobnu temperaturu na 3–7 dana. Svaki dan lagano otvorite staklenku i promiješajte sadržaj.

- Kada se počnu pojavljivati ​​sitni mjehurići, to znači da je fermentacija u tijeku.

Nakon otprilike tjedan dana, fermentirani med se može koristiti. Čuvajte ga u hladnjaku, gdje će trajati nekoliko tjedana do mjeseci.

Kako ga koristiti?

Fermentirani med s đumbirom i limunom je svestran:

kao topli napitak: dodajte žličicu u toplu (ne kipuću!) vodu kako biste sačuvali enzime,kao sirup protiv kašlja: konzumirajte žlicom kod upale grla ili prehlade,

kao dodatak čaju, u smoothiejima i jogurtima,kao preljev za palačinke ili deserte za dodavanje svježine.

Savjeti i upozorenja

Koristite samo sirovi, nepasterizirani med, jer sadrži prirodne enzime koji omogućuju fermentaciju.

Limun bi trebao biti organski, jer ga koristimo s korom.

Ako se na površini pojavi bijeli sloj kvasca (kahm), uklonite ga - nije opasan, ali može pokvariti okus.

Dijabetičari i osobe osjetljive na šećer trebaju konzumirati fermentirani med umjereno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. listopad 2025 19:07