StoryEditorOCM
Zdravljeda nije samo zobena

‘Neka vam doručak bude obilan kao ručak, ovaj čisti crijeva i kontrolira kolesterol!‘: ističe liječnica. Evo i recepata

Piše MOZAIK SD
5. lipnja 2025. - 07:00

Mnogi su, zbog obilja preporuka na tu temu, već davno uveli neku vrstu kaše od žitarica, najčeše zobenu, kao svoj omiljeni doručak.

Nutricionistica i endokrinologinja Natalija Lazurenko istakla je, gostujući u medijima na ovu temu, kako su kaša od heljde, divlja riža i ječam iznimno blagodatni za organizam.

Heljda je bogata dijetalnim vlaknima i aminokiselinama te magnezijem, fosforom i željezom, te je izvrsna namirnica za početak dana u kojoj mogu uživati i osobe koje pate od netolerancije na gluten.

image

Heljdina kaša

/Shutterstock

Pogodna je i za dijabetičare, budući da smanjuje razinu šećera u krvi i za sve one koje vode brigu o svom srcu i krvnim žilama te općenito o zdravom životu.

Istakla je kako ove kaše sadrže puno vitamina B skupine, koji pomažu u poboljšanju metabolizma, održavanju stabilne razine dobrog kolesterola i osiguravaju nesmetano funkcioniranje tijela. Osim toga, vitamini B skupine važni su za borbu protiv stresa, raznih virusa i prijenos nesparenih impulsa središnjeg živčanog sustava.

Kaša također sadrži vlakna, koja su dragocjeni medij za crijevnu mikrobiotu, ističe liječnica.

"Takve žitarice ne samo da zasićuju organizam dobrim ugljikohidratima, koji su energetski resurs, već ne dopuštaju porast razine glukoze i inzulina u krvi“, dodaje.

Najbolje vrijeme za konzumaciju kaša je apsolutno prvi dio dana i doručak.

"Doručak ne mora biti samo zobena kaša, skuhajte i onu od heljde, obogatite je povrćem i gljivama. Neka vam slobodno doručak nalikuje na ručak. Dio koji ne pojedete kod kuće, ponesite u ured" - savjetuje liječnica.

image

Riža s bananom za doručak, zašto ne?

/Shutterstock

"Divlju rižu skuhajte u vodi i pred kraj dodajte mlijeko, te sve usitnite štapnim mikserom. Pokuhajte još malo da se zgusne, te dodajte cimeta ili kakaa. Na kraju dodajte na ploškice izrezanu bananu" - glasi savjet za opciju jutarnje konzumacije divlje riže.

Ječmena kaša, pak, jednostavna je za pripremu, ali joj je mana što se dulje kuha, baš kao i divlja riža (oko 45 minuta), no nemojte da vas to obeshrabruje. Odredite barem jedan dan u tjednu u kojemu će ječmena kaša biti vaš doručak.

S obzirom da može dugo stajati u hladnjaku, nije loša ideja napraviti veću količinu kaše, pa jesti kroz par dana, a pripremiti je možete i večer prije.

image

Ječmena kaša

/Shutterstock

Noć prije ostavite ječam da se namače u vodi. Drugi dan kuhajte dok ne zavrije, omjer ječma i vode neka bude 1:3. Kada zavrije, smanjite vatru i nastavite kuhati oko 45 minuta te dolijevajte vodu tako da lonac nikad ne ostane bez vode (ječam brzo upija vodu).

Kada se uvjerite da se ječam raskuhao, ugasite vatru i ostavite još sat vremena da ječam upije što više vode. U kuhani ječam ujutro dodajte jogurt, žlicu meda i šaku šumskog voća. Poslužite i uživajte!

Kaša od heljde (za 4 osobe)


Sastojci:

4 dcl vode

1 šalica heljde

½ čajne žličice cejlonskog cimeta

½ dcl bademovog mlijeka (ili drugog koje koristite)

sušeno voće – datulje, smokve, šljive

1 banana – narezana

1 jabuka – naribana

orašasto voće: bademi, pistacije – po želji


po želji:

1 čajna žličica chia sjemenki

1 čajna žličica sjemenki lana


Priprema:

Ulijte vodu i heljdu u posudu, dodajte cimet i zakuhajte do vrenja. 

Kada zavrije, pokrijte posudu, smanjite vatru i pustite da kuha oko 10 minuta, uz povremeno miješanje.

Kada se heljda skuhala (primijetit ćete da je omekšala i da je upila svu tekućinu), dodajte bademovo mlijeko i pustite da još malo kuha, nepokriveno.

Dodajte chia sjemenke (ako ćete ih koristiti).

Miješajte dok ne dobijete jednoličnu, gustu smjesu. Maknite s vatre.

Možete odmah dodati bananu, jabuke i suho voće te orašaste plodove i umiješati ih u kašu.

No kašu možete i prvo ostaviti 10-ak minuta da se ohladi i zatim umiješati preostale sastojke.
Za slatkoljupce, na kraju kaši možete dodati i med.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 05:38