Hrana je važna za zdravlje, a ono što jedemo utječe na upale u organizmu, regulaciju hormona, rad imunološkog sustava i drugo, podsjeća Alison Tierney, registrirana dijetetičarka specijalizirana za onkologiju, osnivačica tvrtke Wholesome LLC.
Kad se stanično tkivo ošteti i obrambeni mehanizmi oslabe, povećava se rizik od razvoja raka i drugih kroničnih bolesti, kaže Jeanna Rich, onkološka dijetetičarka u OSF HealthCare.
Američko udruženje za borbu protiv karcinoma navodi da je oko petine slučajeva raka povezano s nezdravom prehranom, prekomjernom tjelesnom težinom, nedostatnom tjelesnom aktivnošću i neumjerenom konzumacijom alkohola. Zato je važno znati koje namirnice mogu imati zaštitnu ulogu.
Primjerice, hrana biljnog podrijetla ima niz benefita, nutrijenata koji "štite": polifenole, karotenoide, flavonoide, antioksidanse, kao i vlakna i probiotike. Upravo ishrana bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama, mahunarkama, orašastim plodovima i sjemenkama donosi najveću korist jer te tvari smanjuju upale i oksidativni stres, procese koji mogu doprinijeti nastanku malignih tvorbi.
Naglašena je i važnost tzv. svjesnog jedenja jer omogućuje da prepoznamo signale gladi i sitosti i tako izbjegnemo prejedanje. Kada jedemo više nego što je potrebno, povećavamo razinu šećera u krvi, unosimo dodatne kalorije, često i previše šećera, a to sve može dovesti do upalnih procesa i povećati rizik od karcinoma.
Evo i pet "supernamirnica" koje obje nutricionistice uvijek imaju u svojoj kuhinji!
Sjemenke lana
Mljevene lanene sjemenke bogate su biljnim tvarima koje pomažu u regulaciji hormona i smanjuju rizik od raka dojke. Proteini u njima mogu pomoći širenju stanice zloćudne tvorbe, pa stručnjaci preporučuju da se mljevene lanene sjemenke svakodnevno dodaju u zobene kaše, jogurt i druge napitke.
Brokula
Brokula, kelj i druge kupusnjače sadrže tvari koje snažno pomažu tijelu u obrani protiv malignih tvorbi. K tome, "popravljaju" DNK i sprječavaju aktivaciju karcinogena. Preporuka je da se jedu nekoliko puta tjedno!
Bobičasto voće
Borovnice, maline i drugo bobičasto voće bogato je antocijanima i vitaminom C, koji štite stanice od oksidativnog stresa i oštećenja DNK. Smrznuto bobičasto voće jednako je hranljivo kao i svježe.
Grah i mahunarke
Mahunarke su bogate vlaknima i biljnim proteinima koji stabiliziraju razinu šećera u krvi i smanjuju razinu IGF-1, hormona povezanog s rastom stanice raka. Njihova vlakna i otporan škrob podržavaju zdrav mikrobiom i smanjuju upale. Visok unos vlakana povezuje se s manjim rizikom od više tipova malignih pojava.
Ostale namirnice sa zaštitnim djelovanjem
Nutricionistice preporučuju pristup poznat kao "jesti dugine boje". Svaka boja voća, povrća, žitarica, mahunarki i orašastih plodova donosi jedinstvenu zaštitnu formulu.
K tome, podsjećaju na važnost hidratacije: voda čuva zdravlje stanice, pomaže u transportu hranjivih tvari i izbacivanju toksina. Nedovoljno unošenje tekućine povećava rizik od oksidativnog stresa, dok dovoljna količina vode razblažuje potencijalne kancerogene tvari u urinu i pomaže tijelu da ih ukloni, donosi Parade.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....