StoryEditorOCM
Zdravlje12 VELIČANSTVENIH

Donosimo popis namirnica koje jamče zdravlje - barem onoliko koliko je ‘do spize‘. Neke su vrlo jeftine, a ukusne!

Piše Lenka Gospodnetić
9. ožujka 2025. - 21:41

Hrana bogata hranjivim tvarima uključuje korisne nutrijente kao što su vitamini, minerali, proteini, vlakna i zdrave masnoće poput omega-3 masnih kiselina.

Možete ojačati svoje cjelokupno zdravlje izborom hrane koja sadrži najveći broj i raznovrsnost nutrijenata. Važno je znati da ni jedna pojedinačna namirnica ne pruža sve nutrijente koji su organizmu potrebni, zato je raznovrsna prehrana nutritivno bogatija. Važno je izbjeći koliko je god moguće visoko procesuiranu hranu punu kalorija, a bez nutritivnih blagodati; ovdje ćemo istaknuti suprotne primjere, naime popis iznimno zdravih namirnica.

1. Losos

Masna riba poput lososa, bogata je omega-3 masnim kiselinama. To su esencijalni nutrijenti, što znači da ih možemo dobiti samo iz hrane. Bitne su za rad mozga, očiju, krvožilnog sustava, srca, pluća, imunosnog sustava...

Porcija od 100 grama divljeg atlantskog lososa sadrži oko 2,2 grama omega-3 i 25,4 grama visokokvalitetnog životinjskog proteina. Također sadrži vitamine i minerale, uključujući magnezij, kalij, selen i B vitamine.

image
Godong/Robertharding Via Afp

2. Srdele

To su male masne ribe koje možemo jesti cijele uključujući organe, kosti i druge hranjive dijelove. Sadrže gotovo svaki nutrijent koji je potreban organizmu! K tomu, srdele (sardine) imaju nisku količinu žive u usporedbi s većim ribama.

3. Kelj

Kelj je zeleno, lisnato povrće koje je bogato vitaminima, mineralima, vlaknima, antioksidansima i raznim bioaktivnim spojevima, korisnima u borbi protiv karcinoma. Pruža vitamine C, A, K i B6, kalij, kalcij, magnezij, bakar i mangan. Niskokalorično, a bogato!

image

Kelj

Josko Supic /Cropix

4. Morska trava (alge)

Postoji mnogo vrsta morske trave i načina na koje se može koristiti u prehrani - motanje sushija jedan je od načina priprave/uporabe.

Morska trava pruža minerale kao što su kalcij, željezo, magnezij i mangan. K tomu, bogata je jodom, mineralom koji  tijelo koristi za proizvodnju hormona štitnjače.

Isplati se zaroniti!

5. Češnjak

Izuzetno je zdrav, mnogi ga smatraju ukusnim. Sadrži, između ostalog, vitamin C, B1, B6, kalcij, selen, mangan, sumporne spojeve... Blagotvoran je za mnoge procese u tijelu, smanjuje kolesterol, suzbija krvni tlak i pridonosi općem boljitku organizma.

image

Prirodni antibiotik!

Damir Krajac/Cropix

6. Morski plodovi

Razne školjke i mekušci su bogati nutrijentima kao što su vitamin B12 i cink, imaju u sastavu i vitamin C, cink, selen, željezo. Iznimno je važno, međutim, imati provjerenu nabavu kako ne bi došlo do kontaminacije.

image

Plodovi mora

/Shutterstock

7. Krumpir

Dobri, stari krumpir: izvor je kalija, magnezija, željeza, bakra... Sadrži i vitamin C i većinu B vitamina, a s korom pojedeni pružaju i vrijedan izvor vlakana.

Krumpir je hrana koja daje osjećaj sitosti, što je saveznik u borbi protiv pretilosti jer sprječava prejedanje.

image

Krumpir je bazična jestvina, a tako zdrav

Dusko Marusic/Cropix

8. Iznutrice (jetrica)

Jedna od funkcija jetre je da skladišti važne nutrijente za ostatak tijela. Kao hrana, ovo čini životinjsku jetru veoma hranjivom! U životinjskim jetrama nalazi se vitamin B (razne grupe), A, bakar, željezo, fosfor, cink, selen... Uputno je konzumirati ovu namirnicu jednom tjedno, vele stručnjaci.

9. Bobičasto voće

Mnoštvo bobičastog voća pruža odličan izvor antioksidansa: borovnice sadrže antocijanine i druge polifenole. Nazivaju ih i super-hranom, što vrijedi i za kupine, maline, ribiz...

image

Lipe li su, a zdrave

Vojko Basic/Cropix

10. Jaja

Cijela jaja su toliko hranjiva i zasitna da ih ponekad nazivaju „prirodnim multivitaminima“. Izvor su visokokvalitetnih proteina i zdravih masnoća, žumanjca sadrže vitamine, minerale i različite moćne nutrijente, te antioksidanse koji mogu smanjiti rizik od (između ostaloga) očnih bolesti poput katarakte i makularne degeneracije.

image

Dva na oko

/Shutterstock

11. Gorka dinja

Momordica charantia, poznata i kao gorka dinja, je povrće u obliku krastavca sa antioksidativnim svojstvima. Postoji niz benefita za organizam prilikom konzumacije, no rečeno povrće nije uobičajeno na našim tržnicama.

12. Kakao i tamna čokolada

Kakao prah sadrži željezo, magnezij, bakar, mangan i antioksidanse. Šalica kakaa sa mlijekom - ali bez dodatog šećera! - može biti hranjivo i sveudilj slasno.

Neka istraživanja sugeriraju da konzumacija tamne čokolade sa 70 do 85 posto kakaa može smanjiti rizik od hipertenzije, visokog kolesterola i srčanih bolesti. Ipak, riječ je o dozama koje ne unosimo u dovoljnoj mjeri uobičajenim količinama (do jedne pločice dnevno).

image

S čokoladom ne treba pretjerati, i bolje se "mašiti" za tamnu

Vojko Basic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2025 07:03