StoryEditorOCM
Zdravljevažnost namirnica

Organski uzgojena hrana je zdravija od ‘obične‘, ali je i skuplja; evo koje proizvode se isplati platiti više, a koje ne

Piše Mozaik sd
19. studenog 2025. - 10:21

Uz stalni rast cijena hrane, potrošači se sve češće suočavaju s pitanjem isplativosti kupnje organskih proizvoda. Kako bi se razjasnila stvarna razlika između organske i konvencionalne hrane te definirali prioriteti pri kupnji, stručnjaci nude znanstveno utemeljene savjete, piše Net.hr.

Prema dr. Danielu Atkinsonu, kliničkom voditelju u tvrtki Treated, briga o zdravlju ne podrazumijeva drastično povećanje troškova, već strateško i informirano odlučivanje, prenosi HELLO!.

Supermarketi nude širok asortiman organskih namirnica, od mesa do voća i povrća, no oko samog pojma "organsko" postoje brojne zablude, ističe dr. Atkinson.

image

Jedna od brojnih trgovina organski uzgojene hrane (ilustracija) 

Afp

 Prema njegovim riječima, česta je zabluda da organska hrana ne sadrži pesticide, što nije točno. Iako organske namirnice mogu sadržavati pesticide, njihove su količine često manje, a sami pesticidi moraju biti prirodnog podrijetla.

"Kada je riječ o nutritivnoj vrijednosti, organska hrana u pravilu sadrži veći udio hranjivih tvari, no to ne umanjuje nutritivnu vrijednost konvencionalno uzgojenih namirnica", pojašnjava dr. Atkinson.

Problem jestive kore

Pri kupnji je također ključno obratiti pozornost na oznake. U Europskoj uniji standardizirana oznaka "Euro-leaf" (zeleni list sa zvjezdicama) jamči da proizvod sadrži najmanje 95 posto organskih sastojaka te da je proizveden u skladu sa strogim pravilima ekološke proizvodnje.

image

Voće s korom kao što su banane zaštićeno je od pesticida  (ilustracija) 
 

Afp

S obzirom na to da je organska hrana znatno skuplja od konvencionalne, kupnja isključivo organskih proizvoda za većinu potrošača nije realna opcija. Stoga dr. Atkinson ističe nekoliko kategorija namirnica kod kojih organski odabir donosi najviše prednosti.

Dr. Atkinson preporučuje kupnju organskog voća i povrća čija se kora konzumira, kao što su jagode, breskve, špinat ili jabuke. Objašnjava da se ostaci pesticida mogu zadržati na vanjskoj kori čak i nakon pranja.

 Proizvodi životinjskog podrijetla

S druge strane, kod namirnica s debelom i nejestivom korom, poput banana, avokada ili naranči, organska verzija je manje isplativa jer kora pruža prirodnu zaštitu ploda od vanjskih utjecaja.

Kao drugu važnu kategoriju dr. Atkinson navodi proizvode životinjskog podrijetla poput jaja, mesa i ribe. U konvencionalnom uzgoju životinja često se primjenjuju sintetski hormoni rasta, antibiotici i različiti dodaci stočnoj hrani, što može utjecati na kvalitetu i nutritivni sastav konačnog proizvoda.

image

Kod proizvoda životinjskog podrijetla poput jaja, mesa i ribe dobro je paziti na organsko podrijetlo  (ilustracija) 

Afp

Dodatni razlog za odabir organskih proizvoda jest i pitanje dobrobiti životinja, budući da takvi proizvodi potječu iz etičnijih i održivijih sustava uzgoja.

Konvencionalno uzgojene namirnice podliježu strogim regulacijama i standardima sigurnosti. Stoga, umjesto potpunog prelaska na organsku prehranu, strateški pristup koji uključuje davanje prioriteta ključnim organskim namirnicama može značajno pridonijeti kvaliteti prehrane bez drastičnog povećanja troškova.

image

Jabuke su izložene pesticidima i prednost treba dati organski uzgojenima  (ilustracija) 

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 16:36