Potražnja za alternativama mesu na biljnoj bazi, grickalicama bez glutena i drugim "zdravim" opcijama nesumnjivo je osvojila svijet.
Potaknute poplavom alarmantnih izvješća o opasnostima konzumiranja previše prerađenog mesa, glutena i rafiniranih ugljikohidrata, police supermarketa sada su prepune "mesa na biljnoj bazi" i granola bogatih žitaricama i orašastim plodovima.
No, Tracy Campoli, certificirana holistička zdravstvena trenerica, upozorila je da bi ovi takozvani "zdravi" proizvodi mogli starjeti tijelo iznutra, uzrokujući kroničnu upalu i vidljive znakove starenja.
Prema njoj, nekim od najpopularnijih alternativa mesu na biljnoj bazi ozbiljno nedostaju vitalni nutrijenti poput proteina, a umjesto toga su prepune aditiva, ulja sjemenki i soli, prenosi Daily Mail.
U videu objavljenom na YouTubeu, fitness trenerica analizirala je pet različitih "zdravih namirnica" koje su po svojoj prirodi visoko prerađene i zaključila da je lažno meso jedan od najgorih prijestupa kada je u pitanju zdravlje.
"Samo zato što je na biljnoj bazi, ne znači da je zdravo - morate čitati deklaracije", upozorila je svojih 347.000 pratitelja.
Oko 12 posto ljudi u Velikoj Britaniji jede hranu bez mesa, a mnogi se odlučuju odreći crvenog mesa posebno zbog njegove navodne veze sa srčanim bolestima, pa čak i rakom.
‘osam omraženih‘ ulja sjemenki
- Neki od tih takozvanih izbora ‘dobrih za vas‘ mogu potajno sabotirati vašu kožu, pa čak i ubrzati vidljive znakove starenja, poput bora. Možda mislite: ‘Izbjegavat ću crveno meso zbog srčanih bolesti, natrija i bolje je za planet‘. Ali više biljnih alternativa zapravo bi moglo uzrokovati fine bore na vašem licu. Toliko tih masovno prodanih biljnih alternativa mesu - poput Beyond Meata i Impossible Burgera - koristi ulja koja mogu ubrzati starenje stanica, upozorila je gospođa Campoli.
Ulja sjemenki poput ulja kanole, suncokreta i ulja repice bogata su polinezasićenim mastima za koje se dugo tvrdi da su ‘zdrava za srce‘ i zamjena za tradicionalne životinjske masti. No, posljednjih godina našla su se i u središtu žestoke rasprave o zdravlju.
Kritičari ulja sjemenki nazivaju "osam omraženih" – što uključuje i ulje kukuruza, soje, pamuka, grožđa, šafranike i rižinih mekinja. Kritičari kažu da ta ulja – koja danas čine više od 25 posto kalorija u našoj prehrani – uzrokuju pretilost i dovode do niza zdravstvenih problema, od dijabetesa tipa 2 do depresije, pa čak i migrena.
To je tvrdnja koja je u suprotnosti s medicinskim savjetima posljednjih nekoliko desetljeća: maslac, maslac i svinjska mast bogati su "lošim" zasićenim mastima koje povećavaju kolesterol i rizik od srčanih bolesti, dok ulja sjemenki sadrže nezasićene masti koje mogu smanjiti razinu kolesterola i zaštititi srce.
No, prema gđi Campoli, ulja sjemenki nisu uvijek zdravija opcija.
"Možda zvuče zdravo, ali zapravo nisu dobra za naše tijelo jer uzrokuju veći oksidativni stres", upozorila je u isječku.
Glavna briga je što imaju visok udio omega-6 masnih kiselina.
kruh pun skrivenih šećera na crnoj listi
"Kada imamo višak omega-6 u tijelu, to stvara veći oksidativni stres, oštećuje stanice kože i može uzrokovati bore", objasnila je i dodala da ti alternativni proizvodi često imaju više soli od svojih životinjskih pandana jer proizvođači pokušavaju oponašati okus i teksturu pravog mesa.
To, kaže ona, može uzrokovati nadutost i otečenost kože. Previše soli može dovesti i do visokog krvnog tlaka, povećavajući rizik od srčanog i moždanog udara.
- Također nije dobro za vašu kožu jer natrij može dovesti i do dehidracije. Ali hidratacija iznutra prema van daje nam tu blistavu, mlađu kožu. Ako jedete previše soli, izgledat ćete suho i dehidrirano. Svi ti sastojci zajedno mogu uzrokovati upalu u tijelu. Upala je uzrok mnogih bolesti i zdravstvenih problema, stoga želimo dati sve od sebe da upalu držimo pod kontrolom. Bolje je jesti više cjelovitih namirnica nego tražiti zamjene, upozorava ona.
Cjeloviti kruh pun skrivenih šećera i emulgatora, granola, rižini kolači i grickalice bez glutena također su se našli na njezinoj crnoj listi.
- Mnogi od tih kruhova sadrže skrivene šećere koji doprinose glikaciji - što znači da učvršćuju i slabe kolagen, čineći kožu opuštenom i doprinoseći vidljivim znakovima starenja", objašnjava.
To dolazi u trenutku kada novo istraživanje sugerira da bi konzumiranje hrane s niskim udjelom ultra-prerađene hrane (UPF) moglo pomoći u ubrzanom gubitku težine.
Hrana puna aditiva desetljećima se ocrnjuje zbog navodnih zdravstvenih rizika, a deseci studija povezuju je s dijabetesom tipa 2, srčanim bolestima, pa čak i rakom.
Sada su britanski znanstvenici koji su pratili desetke odraslih otkrili da su oni koji su jeli hranu bogatu minimalno prerađenom hranom i izbjegavali UPF-ove izgubili dvostruko više kilograma od onih koji su često konzumirali UPF-ove. Otkrili su da bi pridržavanje obroka pripremljenih od nule također moglo pomoći u suzbijanju žudnje za hranom.
Međutim, prehrana bogata UPF-ovima imala je mali utjecaj na krvni tlak, otkucaje srca, funkciju jetre i kolesterol. Istraživači su tvrdili da njihovi nalazi odražavaju pozive na ograničavanje određenih vrsta UPF-ova, ali su upozorili da također pokazuju da nisu svi UPF-ovi "inherentno nezdravi", piše Daily Mail.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....