StoryEditorOCM
Zdravljeskrivena opasnost

Osobna trenerica otkriva: Izbjegavam ovu ‘zdravu‘ hranu jer me čini starijom; Evo o kojim se namirnicama radi

Piše mozaik sd
6. kolovoza 2025. - 09:18

Potražnja za alternativama mesu na biljnoj bazi, grickalicama bez glutena i drugim "zdravim" opcijama nesumnjivo je osvojila svijet.

Potaknute poplavom alarmantnih izvješća o opasnostima konzumiranja previše prerađenog mesa, glutena i rafiniranih ugljikohidrata, police supermarketa sada su prepune "mesa na biljnoj bazi" i granola bogatih žitaricama i orašastim plodovima.

No, Tracy Campoli, certificirana holistička zdravstvena trenerica, upozorila je da bi ovi takozvani "zdravi" proizvodi mogli starjeti tijelo iznutra, uzrokujući kroničnu upalu i vidljive znakove starenja.

Prema njoj, nekim od najpopularnijih alternativa mesu na biljnoj bazi ozbiljno nedostaju vitalni nutrijenti poput proteina, a umjesto toga su prepune aditiva, ulja sjemenki i soli, prenosi Daily Mail.

U videu objavljenom na YouTubeu, fitness trenerica analizirala je pet različitih "zdravih namirnica" koje su po svojoj prirodi visoko prerađene i zaključila da je lažno meso jedan od najgorih prijestupa kada je u pitanju zdravlje.

image

Mnogi se odlučuju odreći crvenog mesa posebno zbog njegove navodne veze sa srčanim bolestima, pa čak i rakom (ilustracija) 

Afp

"Samo zato što je na biljnoj bazi, ne znači da je zdravo - morate čitati deklaracije", upozorila je svojih 347.000 pratitelja.

Oko 12 posto ljudi u Velikoj Britaniji jede hranu bez mesa, a mnogi se odlučuju odreći crvenog mesa posebno zbog njegove navodne veze sa srčanim bolestima, pa čak i rakom.

‘osam omraženih‘ ulja sjemenki

- Neki od tih takozvanih izbora ‘dobrih za vas‘ mogu potajno sabotirati vašu kožu, pa čak i ubrzati vidljive znakove starenja, poput bora. Možda mislite: ‘Izbjegavat ću crveno meso zbog srčanih bolesti, natrija i bolje je za planet‘. Ali više biljnih alternativa zapravo bi moglo uzrokovati fine bore na vašem licu. Toliko tih masovno prodanih biljnih alternativa mesu - poput Beyond Meata i Impossible Burgera - koristi ulja koja mogu ubrzati starenje stanica, upozorila je gospođa Campoli.

Ulja sjemenki poput ulja kanole, suncokreta i ulja repice bogata su polinezasićenim mastima za koje se dugo tvrdi da su ‘zdrava za srce‘ i zamjena za tradicionalne životinjske masti. No, posljednjih godina našla su se i u središtu žestoke rasprave o zdravlju.

Kritičari ulja sjemenki nazivaju "osam omraženih" – što uključuje i ulje kukuruza, soje, pamuka, grožđa, šafranike i rižinih mekinja. Kritičari kažu da ta ulja – koja danas čine više od 25 posto kalorija u našoj prehrani – uzrokuju pretilost i dovode do niza zdravstvenih problema, od dijabetesa tipa 2 do depresije, pa čak i migrena.

To je tvrdnja koja je u suprotnosti s medicinskim savjetima posljednjih nekoliko desetljeća: maslac, maslac i svinjska mast bogati su "lošim" zasićenim mastima koje povećavaju kolesterol i rizik od srčanih bolesti, dok ulja sjemenki sadrže nezasićene masti koje mogu smanjiti razinu kolesterola i zaštititi srce.

No, prema gđi Campoli, ulja sjemenki nisu uvijek zdravija opcija.

"Možda zvuče zdravo, ali zapravo nisu dobra za naše tijelo jer uzrokuju veći oksidativni stres", upozorila je u isječku.

Glavna briga je što imaju visok udio omega-6 masnih kiselina.

kruh pun skrivenih šećera na crnoj listi

"Kada imamo višak omega-6 u tijelu, to stvara veći oksidativni stres, oštećuje stanice kože i može uzrokovati bore", objasnila je i dodala da ti alternativni proizvodi često imaju više soli od svojih životinjskih pandana jer proizvođači pokušavaju oponašati okus i teksturu pravog mesa.

To, kaže ona, može uzrokovati nadutost i otečenost kože. Previše soli može dovesti i do visokog krvnog tlaka, povećavajući rizik od srčanog i moždanog udara.

- Također nije dobro za vašu kožu jer natrij može dovesti i do dehidracije. Ali hidratacija iznutra prema van daje nam tu blistavu, mlađu kožu. Ako jedete previše soli, izgledat ćete suho i dehidrirano. Svi ti sastojci zajedno mogu uzrokovati upalu u tijelu. Upala je uzrok mnogih bolesti i zdravstvenih problema, stoga želimo dati sve od sebe da upalu držimo pod kontrolom. Bolje je jesti više cjelovitih namirnica nego tražiti zamjene, upozorava ona.

image

Ulja sjemenki poput ulja suncokreta i repice bogata su polinezasićenim mastima pa su se posljednjih godina našla  u središtu žestoke rasprave o zdravlju  (ilustracija) 

Afp

Cjeloviti kruh pun skrivenih šećera i emulgatora, granola, rižini kolači i grickalice bez glutena također su se našli na njezinoj crnoj listi.

- Mnogi od tih kruhova sadrže skrivene šećere koji doprinose glikaciji - što znači da učvršćuju i slabe kolagen, čineći kožu opuštenom i doprinoseći vidljivim znakovima starenja", objašnjava.

To dolazi u trenutku kada novo istraživanje sugerira da bi konzumiranje hrane s niskim udjelom ultra-prerađene hrane (UPF) moglo pomoći u ubrzanom gubitku težine.

Hrana puna aditiva desetljećima se ocrnjuje zbog navodnih zdravstvenih rizika, a deseci studija povezuju je s dijabetesom tipa 2, srčanim bolestima, pa čak i rakom.

Sada su britanski znanstvenici koji su pratili desetke odraslih otkrili da su oni koji su jeli hranu bogatu minimalno prerađenom hranom i izbjegavali UPF-ove izgubili dvostruko više kilograma od onih koji su često konzumirali UPF-ove. Otkrili su da bi pridržavanje obroka pripremljenih od nule također moglo pomoći u suzbijanju žudnje za hranom.

Međutim, prehrana bogata UPF-ovima imala je mali utjecaj na krvni tlak, otkucaje srca, funkciju jetre i kolesterol. Istraživači su tvrdili da njihovi nalazi odražavaju pozive na ograničavanje određenih vrsta UPF-ova, ali su upozorili da također pokazuju da nisu svi UPF-ovi "inherentno nezdravi", piše Daily Mail.

image

Više biljnih alternativa mesu zapravo bi moglo uzrokovati fine bore na vašem licu, tvrdi Tracy Campoli (ilustracija) 

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 02:08