StoryEditorOCM
Zdravljeizuzetno svestran

Ova je žitarica prava riznica zdravlja: bila je obvezni dio prehrane rimskih legionara, a košta manje od dva eura

Piše MOZAIK SD
11. listopada 2025. - 21:06

Ječam je žitarica koja se koristi više od 10.000 godina, a danas je, pomalo nepravedno, zaboravljen u svakodnevnoj prehrani. Nekada osnovna hrana sportaša i ratnika, danas može postati vaša tajna za zdrav, zasitan i povoljan obrok.

Superhrana iz antičkog doba

Još u staroj Grčkoj ječam je bio glavni izvor energije za sportaše prije natjecanja, dok su ga Rimljani smatrali hranom koja daje snagu i izdržljivost – bio je obvezan dio prehrane rimskih legionara. Nije teško razumjeti zašto: ova moćna žitarica prepuna je vlakna, biljnih proteina, minerala i složenih ugljikohidrata koji tijelu pružaju dugotrajnu energiju.

Danas je ječam i dalje iznimno pristupačan – kilogram stoji oko jedan euro i 80 centa, što ga čini idealnim izborom za svakoga tko želi jesti zdravo, a pritom štedjeti. Za razliku od mnogih modernih "supernamirnica", ječam nije trend, nego dokazano djelotvorna hrana s tisućljetnom tradicijom, kako piše Story.

image
/Shutterstock

Kako koristiti ječam u prehrani

Ječam je izuzetno svestran i možete ga pripremati na mnogo načina: kao zamjenu za rižu u jelima poput rižota ili punjenih paprika, u gustom povrtnom varivu ili juhi, gdje daje ugodnu teksturu i punoću okusa, za domaći kruh i peciva – daje im mekoću i orašasti miris, kao bazu za hranjive salate s povrćem, maslinovim uljem i začinskim biljem, kao topli doručak – kuhani ječam s mlijekom, cimetom i medom odlična je alternativa zobenoj kaši.

image
/Shutterstock
image
/Shutterstock

Najčešće se koristi oljušteni ječam (ječmena kaša) jer se brže skuha i lakše probavlja. Kad ga skuhate, može se čuvati u hladnjaku do tri dana, a zanimljivo je da s vremenom postane još ukusniji jer upije sve začine i arome jela.

image
/Shutterstock

Zdravstvene prednosti ječma

Ječam nije samo ukusan i zasitan – on je prava riznica zdravlja: snižava kolesterol zahvaljujući prirodnim vlaknima beta-glukanima, stabilizira razinu šećera u krvi, pa je odličan izbor za dijabetičare, dugo drži sitost, što pomaže u kontroli tjelesne težine, podržava zdravu probavu jer je bogat vlaknima koja čiste crijeva, hrani mišiće i živčani sustav zahvaljujući magneziju, željezu i selenu, jača imunitet i pridonosi boljem općem raspoloženju.

Savjet za kraj

Ako tražite način da unesete više prirodnih i cjelovitih namirnica u prehranu, ječam je savršeno mjesto za početak. Jednostavan je za pripremu, lako se uklapa u mnoga jela i pruža osjećaj ugodne sitosti bez težine. Bilo da ga dodate u varivo, salatu ili napravite topli doručak – ječam će vas podsjetiti da najbolje namirnice često dolaze iz najstarijih tradicija, prenosi Story.

image
/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 15:31