Mediteranska prehrana već je poznata po svojim zdravstvenim benefitima - od poboljšanja zdravlja srca do smanjenja rizika od dijabetesa tipa 2, a istraživanja su također pokazala da ovaj tip prehrane, bogat voćem, povrćem, mahunarkama i ribom, može smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije.
Istraživači s sveučilišta Harvard sada tvrde da "zelena" varijanta mediteranske prehrane može imati iste pozitivne učinke. Dodavanje zelenog čaja bogatog antioksidansima u prehranu može dodatno usporiti starenje mozga, koje se prirodno događa s vremenom i može utjecati na pamćenje, donošenje odluka, koncentraciju i sposobnost obavljanja svakodnevnih zadataka. Faktori poput dijabetesa, upale, visokog krvnog tlaka i kolesterola mogu ubrzati ovaj proces, piše The Sun.
Rezultati istraživanja
Studija objavljena u časopisu Clinical Nutrition pratila je 300 ljudi koji su 18 mjeseci pratili jednu od tri tipa prehrane:
- Uobičajene zdrava prehrana
- Tradicionalna mediteranka prehrana sa smanjenim unosom kalorija
- Zelena mediteranska prehrana
Znanstvenici su pritom mjerili 87 različitih proteina u krvi sudionika, a sudionici koji su pratili zelenu mediteransku dijetu i pili tri do četiri šalice zelenog čaja dnevno imali su niže razine proteina Galectin-9 i Decorin u odnosu na druge dvije skupine. Riječ je o dvama specifičnim proteinima koji su povezani s bržim starenjem mozga.
Što čini zelenu mediteransku dijetu?
Osnova je slična klasičnoj mediteranskoj dijeti, s fokusom na raznovrsno povrće, voće, mahunarke, cjelovite žitarice, ribu i maslinovo ulje. Naglasak je na hrani bogatoj polifenolima, prirodnim biljnim spojevima s brojnim fenolnim jedinicama, odnosno snažnim antioksidansima koji štite stanice od slobodnih radikala i upala te imaju protuupalna svojstva. Nalaze se u voću, povrću, orašastim plodovima, čaju, vinu i tamnoj čokoladi. Osim zelenog čaja i oraha, kao posebno korisna biljka u tom pogledu navodi se vodena leća.
Monique Richard, poznata nutricionistica navela je nekoliko praktičnih savjeta za početak tranzicije na zelenu mediteransku prehranu:
- Zamijenite jedno mesno jelo tjedno jelom na bazi graha ili leće
- Pijte 3-4 šalice zelenog čaja umjesto slatkih napitaka
- Jedite šaku oraha kao međuobrok
- Zamijenite čips i kekse humusom s povrćem ili čipsovima od kelja
- Istražite različito lisnato povrće poput mikrozelenja, morskih algi ili ružmarina
Nutricionistica naglašava da su ovi faktori samo dio mnoštva varijabli koje pridonose funkciji mozga i općem zdravlju. Potrebna su dodatna dugoročna istraživanja kako bi se potvrdila sigurnost i učinkovitost ove prehrane kroz različite dobne skupine i populacije.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....