StoryEditorOCM
Zdravljezelena prehrana

Ova jednostavna namirnica može smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije

Piše MOZAIK SD
27. rujna 2025. - 08:52

Mediteranska prehrana već je poznata po svojim zdravstvenim benefitima - od poboljšanja zdravlja srca do smanjenja rizika od dijabetesa tipa 2, a istraživanja su također pokazala da ovaj tip prehrane, bogat voćem, povrćem, mahunarkama i ribom, može smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije.

Istraživači s sveučilišta Harvard sada tvrde da "zelena" varijanta mediteranske prehrane može imati iste pozitivne učinke. Dodavanje zelenog čaja bogatog antioksidansima u prehranu može dodatno usporiti starenje mozga, koje se prirodno događa s vremenom i može utjecati na pamćenje, donošenje odluka, koncentraciju i sposobnost obavljanja svakodnevnih zadataka. Faktori poput dijabetesa, upale, visokog krvnog tlaka i kolesterola mogu ubrzati ovaj proces, piše The Sun.

Rezultati istraživanja

Studija objavljena u časopisu Clinical Nutrition pratila je 300 ljudi koji su 18 mjeseci pratili jednu od tri tipa prehrane:

- Uobičajene zdrava prehrana

- Tradicionalna mediteranka prehrana sa smanjenim unosom kalorija

- Zelena mediteranska prehrana

Znanstvenici su pritom mjerili 87 različitih proteina u krvi sudionika, a sudionici koji su pratili zelenu mediteransku dijetu i pili tri do četiri šalice zelenog čaja dnevno imali su niže razine proteina Galectin-9 i Decorin u odnosu na druge dvije skupine. Riječ je o dvama specifičnim proteinima koji su povezani s bržim starenjem mozga.

Što čini zelenu mediteransku dijetu?

Osnova je slična klasičnoj mediteranskoj dijeti, s fokusom na raznovrsno povrće, voće, mahunarke, cjelovite žitarice, ribu i maslinovo ulje. Naglasak je na hrani bogatoj polifenolima, prirodnim biljnim spojevima s brojnim fenolnim jedinicama, odnosno snažnim antioksidansima koji štite stanice od slobodnih radikala i upala te imaju protuupalna svojstva. Nalaze se u voću, povrću, orašastim plodovima, čaju, vinu i tamnoj čokoladi. Osim zelenog čaja i oraha, kao posebno korisna biljka u tom pogledu navodi se vodena leća.

Monique Richard, poznata nutricionistica navela je nekoliko praktičnih savjeta za početak tranzicije na zelenu mediteransku prehranu:

- Zamijenite jedno mesno jelo tjedno jelom na bazi graha ili leće

- Pijte 3-4 šalice zelenog čaja umjesto slatkih napitaka

- Jedite šaku oraha kao međuobrok

- Zamijenite čips i kekse humusom s povrćem ili čipsovima od kelja

- Istražite različito lisnato povrće poput mikrozelenja, morskih algi ili ružmarina

Nutricionistica naglašava da su ovi faktori samo dio mnoštva varijabli koje pridonose funkciji mozga i općem zdravlju. Potrebna su dodatna dugoročna istraživanja kako bi se potvrdila sigurnost i učinkovitost ove prehrane kroz različite dobne skupine i populacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 07:09