Dijetetičari tvrde da jednostavan trik u kuhanju može produljiti život: kuhanje s maslinovim uljem. Bilo da dinstate povrće ili pripremate piletinu na tavi, nutricionisti preporučuju samo jedno ulje za kuhanje, a to je maslinovo ulje, i to zbog dugovječnosti.
Nutricionistica Jess Cording rekla je za Parade da je maslinovo ulje, posebno ekstra djevičansko, povezano s manjim rizikom od razvoja kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti.
– Posebno polifenoli imaju ulogu u zaštiti tjelesnih stanica od oštećenja koje ubrzava starenje i kronične bolesti, a čak mogu pružiti i zaštitu od određenih vrsta raka zahvaljujući protuupalnim i antioksidativnim učincima – izjavila je.
Studija Harvarda iz 2022. godine, objavljena u časopisu Journal of the American College of Cardiology, analizirala je zdravstvene podatke oko 90.000 ljudi tijekom gotovo 30 godina.
Rezultati su pokazali da je maslinovo ulje doista povezano s duljim životom. Sudionici koji su konzumirali više od pola žlice maslinova ulja dnevno imali su 19 posto manji rizik od smrti od bilo kojeg uzroka u usporedbi s onima koji ga rijetko ili nikada nisu koristili.
Znanstvenici su također otkrili da je ta skupina imala 19 posto manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, 17 posto manji rizik od smrti od raka i 29 posto manji rizik od smrti zbog neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove.
Osim toga, sudionici koji su zamijenili 10 grama masti poput margarina, maslaca ili majoneze istom količinom maslinova ulja imali su čak 34 posto manji rizik od ukupne smrtnosti i bolesti.
Zbog toga dijetetičarka Jenny Beth Kroplin preporučuje da ulje repice, maslac i margarin u pripremi obroka zamijenite maslinovim uljem.
– Iako jedna namirnica ne može odrediti naše zdravlje, svaki put kad postoji mogućnost da zdraviju opciju, poput ekstra djevičanskog maslinova ulja, zamijenimo manje zdravim sastojcima, time dugoročno možemo pozitivno utjecati na zdravlje – rekla je za Parade.
Stručnjaci ističu da su upravo sastojci u maslinovu ulju zaslužni za taj učinak. Kako tvrdi nutricionistica Maddie Pasquariello, maslinovo ulje smanjuje oksidativni stres, koji može uzrokovati ozbiljne upale.
– Maslinovo ulje, posebno ekstra djevičansko, sadrži i nezasićene masne kiseline, koje dodatno smanjuju upale – rekla je za Real Simple.
Također je istaknula da zamjena zasićenih masnoća maslinovim uljem pomaže održavanju razine kolesterola u krvi. Visoke razine kolesterola povećavaju rizik od srčanih bolesti.
– Samo dodavanje više maslinova ulja prehrani neće nužno smanjiti kolesterol, ali ako konzumirate puno zasićenih masnih kiselina, zamjena namirnicama s nezasićenim masnim kiselinama, poput maslinova ulja, dobar je početak – objasnila je.
Dobra je vijest da posljednjih godina proizvodnja maslinova ulja u Hrvatskoj raste, ali unatoč toj činjenici potrošnja maslinova ulja u Hrvatskoj je, kako napominje naša liječnica i nutricionistica dr. Diana Petričević, skromnih dvije litre po stanovniku. Ostale mediteranske zemlje imaju deseterostruko veću potrošnju, poput Grčke i Italije, gdje se troši i do 20 litara po glavi!
– Zbog velikog sadržaja antioksidansa, ekstra djevičansko maslinovo ulje prevenira karcinom (kože, dojke, debelog crijeva), koronarnu bolest srca te usporava proces starenja zbog utjecaja na oksidativni stres. Blagotvorni učinci maslinova ulja se vežu i uz: zaštitu želučane sluznice i sluznice dvanaesnika, regulaciju stolice, zaštitu jetrenih stanica, poticanje žučne motorike i prevenciju nastanka žučnih kamenaca. Maslinovo ulje također utječe na lučenje sokova gušterače, brže zarastanje rana, a korisno je i za kožu i kosu – tvrdi ova splitska liječnica na svom blogu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....