StoryEditorOCM
Zdravljetočka dimljenja

Ova ulja za prženje i pečenje svakako biste trebali izbjegavati, postoji caka: nemojte se igrati sa zdravljem

Piše MOZAIK SD
16. listopada 2024. - 21:27

Neka ulja se odlično ponašaju na visokim temperaturama i mogu se koristiti za prženje i pečenje, dok se ona s nižim točkama dimljenja više koriste samo kao preljevi.

Poznavanje različitih tipova ulja i njihovih svojstava ključno je za zdravu pripremu hrane. Odabirom pravog ulja prema točki dimljenja možete poboljšati okus jela i izbjeći stvaranje štetnih tvari tijekom kuhanja, piše net.hr.

1. Ekstra djevičansko maslinovo ulje ima težak, karakterističan gorkast ukus koji ima note začina, voća ili trava, ovisno o vrsti maslina.

Točka dimljenja za ovo ulje je od 130 do 175 Celzijevih stupnjeva, što znači da nije pogodno za prženje i pečenje, već za salate.

Može se dodati u jogurt, a neki čak prave i sladoled s ovim uljem. U sladoled od vanilije dodaje se malo masl...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 23:47