U moru rasprava o tome treba li žitarice izbaciti iz prehrane ili ih svesti na minimum, nutricionisti ipak podsjećaju - nisu sve iste. Među njima se posebno izdvaja pir, drevna žitarica koju mnogi smatraju jednom od najzdravijih na svijetu.
Pir potječe iz Južne Azije, odakle se preko Bliskog istoka proširio Europom. Iako je desetljećima bio zanemaren, posljednjih godina ponovno se vraća na jelovnike - s dobrim razlogom. Osim što ima blag, orašast okus, često se koristi kao alternativa pšenici, osobito kod osoba koje je teže probavljaju.
Nutritivno izuzetno bogat
Pir se ističe uravnoteženim sastavom: sadrži proteine, ugljikohidrate, zdrave masti, vitamine, minerale i vlakna. Njegova dijetalna vlakna lako su topljiva u vodi, što omogućuje bolju apsorpciju hranjivih tvari i povoljno djeluje na probavu. Zbog visokog udjela proteina često se preporučuje i osobama koje žele ojačati mišiće ili imaju osjetljiv probavni sustav.
Brašno od pira prirodno je siromašno mastima, solju, šećerom i kolesterolom, a bogato vitaminima B skupine te mineralima poput magnezija, cinka, željeza, mangana, bakra i selena. U usporedbi s običnom pšenicom, pir sadrži više vitamina K te veće količine željeza, kalija i cinka.
Dobro djeluje na raspoloženje i imunitet
Pir je bogat triptofanom, aminokiselinom koja potiče stvaranje serotonina, poznatog kao hormon dobrog raspoloženja. Redovita konzumacija može pomoći i u regulaciji razine šećera u krvi, jačanju imuniteta te očuvanju zdravlja jetre.
Istraživanja pokazuju da ima i zaštitno djelovanje - smanjuje rizik od nastanka polipa u debelom crijevu, koji se mogu razviti u zloćudne promjene, a kod žena se povezuje i s manjim rizikom od raka dojke. Zbog svoje nutritivne vrijednosti često se preporučuje djeci, trudnicama i starijim osobama.
Što je s glutenom?
Iako pir sadrži gluten, njegova je struktura drukčija nego kod pšenice i prisutan je u manjim količinama. Lakše je topljiv u vodi te se razgrađuje tijekom miješanja i termičke obrade. Zbog toga ga mnoge osobe koje ne podnose pšenicu mogu lakše probaviti. Ipak, osobe s dijagnosticiranom celijakijom trebale bi se prije konzumacije posavjetovati s liječnikom.
Od kruha do ‘kave‘
Pir se prerađuje u mekinje, griz, kus-kus i brašno, a pržena i mljevena zrna koriste se i kao zamjena za kavu. Kruh od pira posebno se preporučuje sportašima i svima koji su izloženi većim fizičkim naporima jer osigurava energiju bez opterećenja probavnog sustava.
Za one koji žele regulirati tjelesnu težinu, pahuljice ili kaša od pira za doručak mogu ubrzati metabolizam, pomoći u kontroli kolesterola i pridonijeti osjećaju sitosti tijekom dana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....