StoryEditorOCM
Zdravljedobro pripazite

Ove tri namirnice nikada nemojte podgrijavati, a za krumpir, rižu i piletinu slijedite strogi postupak

Piše MOZAIK SD
8. kolovoza 2025. - 12:25

Većina ljudi ne voli jesti hladne ostatke hrane, već ono što smo ostavili za kasnije obično podgrijemo. No, postoje neke namirnice koje, kada se podgriju, gube hranjive sastojke ili čak mogu postati štetne za zdravlje.

Krumpir

Kod krumpira problem nije samo u podgrijavanju, već u načinu čuvanja. Ako se kuhani krumpir zavije u aluminijsku foliju i ostavi na sobnoj temperaturi (što ljudi često rade), to stvara idealne uvjete za razvoj bakterije Clostridium botulinum. Folija sprječava pristup kisika, a topla temperatura potiče rast bakterija. Krumpir se može sigurno podgrijati, ali samo ako je prethodno pravilno čuvan u hladnjaku.

image
/Shutterstock

Riža

Kada govorimo o riži, glavni problem je što se često ostavlja da se hladi na sobnoj temperaturi satima prije stavljanja u hladnjak. Ako je riža brzo ohlađena i stavljena u hladnjak, može se sigurno podgrijati. Ključ je, dakle, u brzom hlađenju nakon kuhanja.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Piletina

Može se podgrijati, ali samo jednom i mora se zagrijati do visoke temperature (75°C ili više). Problem nastaje ako se meso podgrijava više puta ili ako nije potpuno zagrijano.

Jaja

Jaja su posebno problematična jer se bakterije salmonele vrlo brzo razmnožavaju na toplim temperaturama. Zbog toga je  najbolje izbjeći podgrijavanje jela s jajima.

Gljive i špinat

Mogu se podgrijati, ali gube nutritivnu vrijednost i kod gljiva se mijenja struktura proteina što može otežati probavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 13:19