Poznavanje najboljih namirnica koje pomažu u oporavku od moždanog udara može vam pomoći stvoriti prehranu bogatu hranom koja potiče zdravlje mozga. Za lakše snalaženje, sastavili smo popis namirnica za osobe koje su pretrpjele moždani udar, koje pružaju razne koristi, a sve su potkrijepljene kliničkim dokazima. Na popisu se nalazi i mnogo voća jer su bogat izvor antioksidansa i flavonoida, koji su izvrsni za oporavak nakon moždanog udara.
Prije nego što krenemo, vrijedno je napomenuti da, iako su mnoge namirnice korisne, određene mogu pogoršati postojeća stanja poput povišenog kolesterola ili visokog krvnog tlaka. Zato je važno posavjetovati se s liječnikom ili nutricionistom prije nego što napravite bilo kakve promjene u prehrani nakon moždanog udara.
U nastavku ćete otkriti najbolje namirnice i prehranu za osobe koje se oporavljaju od moždanog udara.
Održavanje zdrave prehrane tijekom oporavka od moždanog udara
Najbolje namirnice koje pomažu oporavku su one koje potiču proizvodnju faktora neurotrofičnog podrijetla iz mozga (BDNF). BDNF je protein koji podupire rast novih moždanih stanica (neurona) i potiče njihovo međusobno povezivanje. To je ključno za neuroplastičnost, sposobnost mozga da se “prestrukturira” nakon ozljede, poput moždanog udara, prenosi Flint rehab.
Neuroplastičnost pomaže u povratku izgubljenih sposobnosti i najbolje se aktivira vježbanjem i ponavljanjem rehabilitacijskih zadataka. Dok ju aktivira tjelesna aktivnost, konzumiranje namirnica koje povećavaju BDNF može dodatno pojačati učinke neuroplastičnosti.
Ipak, uvijek se savjetujte s nutricionistom ili liječnikom prije promjene prehrane kako biste bili sigurni da ne pogoršavate postojeće zdravstvene probleme ili faktore rizika poput visokog tlaka.
15 najboljih namirnica koje pomažu oporavku od moždanog udara
Losos (EPA) – Bogat omega-3 masnim kiselinama koje potiču neuroplastičnost i smanjuju rizik od ponovnog udara.
Lanene sjemenke (ALA) – Izvor alfa-linolenske kiseline koja podržava neurozaštitu i rast moždanih stanica.
Orašasti plodovi i sjemenke (vitamin E) – Snažni antioksidansi koji štite moždane stanice i poboljšavaju kognitivne funkcije.
Avokado (oleinska kiselina) – Pomaže u obradi informacija i podržava moždane funkcije; odličan izvor zdravih masnoća.
Jaja – Lako probavljiv izvor proteina; jedno jaje dnevno može smanjiti rizik od moždanog udara za 12%.
Maslinovo ulje – Pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti, ali treba paziti na količinu.
Kvinoa – Cjelovita žitarica bogata vlaknima i potpunim proteinima, izvrsna za obnovu stanica.
Grčki jogurt – Bogat kalcijem, proteinima i probioticima; dobar za crijevno zdravlje i snižavanje rizika od novog udara.
Zeleni čaj – Pun antioksidansa i flavonoida; može smanjiti rizik smrti nakon moždanog udara za više od 60%.
Mahunarke – Grah, leća i grašak izvrsni su izvori kalija, željeza i magnezija, važnih za mozak i srce.
Najbolje voće za osobe koje su pretrpjele moždani udar
Borovnice (flavonoidi) – Potiču proizvodnju BDNF-a i poboljšavaju pamćenje i funkcije mozga.
Nar (antioksidansi) – Štiti mozak od oštećenja slobodnim radikalima i jača imunitet.
Citrusi (vitamin C) – Naranče i grejp jačaju krvne žile, smanjuju upale i poboljšavaju elastičnost arterija.
Jabuke (vlakna) – Bogate pektinom koji snižava kolesterol i smanjuje rizik od moždanog udara.
Rajčice (likopen) – Prirodni antioksidans koji štiti mozak i snižava rizik od novog udara.
Prehrana za osobe s povišenim krvnim tlakom
Osobe s visokim krvnim tlakom imaju veći rizik od ponovnog moždanog udara, pa trebaju paziti na unos soli, šećera i alkohola.
Preporučeni dnevni unos natrija: do 2300 mg, piše Flint rehab.
Prekomjerni unos šećera oštećuje krvne žile i povećava rizik od dijabetesa i debljine.
Alkohol treba ograničiti ili potpuno izbjegavati – posavjetujte se s liječnikom o dopuštenoj količini.
Namirnice koje treba izbjegavati tijekom oporavka
Izbjegavajte:
Zasićene masti (pržena hrana, crveno meso) – smanjuju proizvodnju BDNF-a i pogoršavaju neuroplastičnost.
Prekomjerne količine šećera i soli – povećavaju rizik od visokog tlaka i kolesterola.
Birajte zdravije alternative poput ribe, orašastih plodova i avokada.
Dva najpreporučljivija prehrambena plana su:
Mediteranska prehrana – bazirana na biljkama, ribi, maslinovom ulju, voću i cjelovitim žitaricama.
DASH dijeta (Dietary Approaches to Stop Hypertension) – fleksibilna i hranjiva, fokusirana na smanjen unos soli.
Kombinacija ovih dviju, tzv. MIND dijeta, dokazano pomaže u oporavku mozga i smanjenju rizika od neurodegenerativnih bolesti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....