StoryEditorOCM
ZdravljeORAŠAST OKUS

Ovo ulje ima dragocjene dobrobiti za srčani i krvožilni sustav, a nepravedno je već godinama zanemareno

Piše Nina Čiča/Živim
3. rujna 2024. - 14:05

Čini nam se da ovo ulje nema neku reputaciju i često se na njega gleda kao na neku lošiju vrstu ulja, što je posve neopravdano i proizlazi samo iz nedovoljnog poznavanja svih njegovih kvaliteta, piše Živim.

U našim se krajevima visokokvalitetno crno bučino ulje dobiva najviše od sjemenki uljne tikve golice. Bučino ulje odlikuju jedinstven orašast okus i tamnozelena do crna boja s tamnocrvenom nijansom (kad se ulje u boci okrene prema izvoru svjetlosti). Ima nižu točku dimljenja od ostalih jestivih ulja pa se ne zagrijava, nego se koristi za marinade, salatne preljeve i začinjanje jela. U jušnoj žlici (15 ml) bučinog ulja sadržao je 14 grama masnoća, od kojih su najveći dio višestruko nezasićene i jednostruko nezasićene masne kiseline.

Tako dobro

Poput drugih biljnih ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 21:38