Čini nam se da ovo ulje nema neku reputaciju i često se na njega gleda kao na neku lošiju vrstu ulja, što je posve neopravdano i proizlazi samo iz nedovoljnog poznavanja svih njegovih kvaliteta, piše Živim.
U našim se krajevima visokokvalitetno crno bučino ulje dobiva najviše od sjemenki uljne tikve golice. Bučino ulje odlikuju jedinstven orašast okus i tamnozelena do crna boja s tamnocrvenom nijansom (kad se ulje u boci okrene prema izvoru svjetlosti). Ima nižu točku dimljenja od ostalih jestivih ulja pa se ne zagrijava, nego se koristi za marinade, salatne preljeve i začinjanje jela. U jušnoj žlici (15 ml) bučinog ulja sadržao je 14 grama masnoća, od kojih su najveći dio višestruko nezasićene i jednostruko nezasićene masne kiseline.
Tako dobro
Poput drugih biljnih ...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....