Ispada da prehlada ove zime ne mora biti neizbježna. I postoji puno više što možete učiniti od pukog uzimanja gaziranog vitamina C. Nutricionistica Kerry Torrens podijelila je šest ključnih namirnica koje biste trebali uključiti u svoju prehranu ove jeseni i zime. Osim što se usredotočuje na prehranu, Kerry, koja inače piše za BBC Good Food, dijeli i dodatne savjete, od čišćenja telefona do naizmjeničnog tuširanja toplom i hladnom vodom, piše Express.
Također se pokazalo da nije samo jogurt dobar za vaša crijeva i da ne potiče samo jogurt rast zdravih bakterija! Kerry također predlaže zanimljivu alternativu češnjaku, koja ne dolazi sa svim "nepovoljnim posljedicama".
A vaša jutarnja kaša mogla bi učiniti više nego što mislite kada je u pitanju zaštita od prehlade ove zime.
1. Slatki krumpir, muškatna tikva i cikla
Osim ove tri supernamirnice, bitno je općenito konzumirati raznovrsno povrće jarkih boja. Slatki krumpir, muškatna tikva i cikla posebno su bogati beta-karotenom, koji naša tijela pretvaraju u vitamin A.
Pokazalo se da ovaj vitamin nije samo bitan za naše oči, već je ključan i za održavanje sluznice u nosu i plućima dovoljno jakim da se obrane od infekcije.
Kerry također preporučuje narančasto i crveno voće, poput naranči, manga, marelica i dinja.
Naravno, voće i povrće također su bogati vitaminom C, kojeg ima u izobilju u lisnatom, tamnozelenom povrću poput blitve i špinata, kao i paprikama, brokulama, grašku, kiviju i citrusnom voću.
2. Puno češnjaka i kapule
Kuhanje s ovim povrćem vjerojatno je najlakši način da u svoju prehranu unesete ove vrijedne namirnice. Kapula i češnjak ne samo da sadrže posebna ulja koja imaju antimikrobno djelovanje, čime vjerojatno pomažu u zaštiti od bakterijskih i virusnih infekcija, već i podržavaju zdravlje crijeva.
Kerry također predlaže da potražite fermentirani crni češnjak, koji ima bogat balzamični okus, za koji se kaže da je dvostruko aktivniji od običnog češnjaka i ne dolazi s "nepovoljnim nuspojavama".
3. Vitamin D
Često čujemo da je sunce važan izvor ovog esencijalnog vitamina; međutim, ispada da i hrana može biti vrijedan izvor, posebno u zimskim mjesecima.
Kerry preporučuje konzumiranje masne ribe poput lososa i skuše, jaja, pa čak i gljiva.
Vitamin D je neophodan za cjelokupno zdravlje, a nedostatak je povezan s većim rizikom od infekcije. Britanske smjernice čak predlažu da svi razmotre uzimanje dnevnog dodatka prehrani od 10 mikrograma tijekom jeseni i zime. To uključuje trudnice i dojilje.
4. Zob i ječam
Ove žitarice bogate su beta-glukanima. Ne samo da nas drže sitima, već imaju i "imunomodulatorni učinak". U osnovi, pomažu u povećanju broja i funkcije zaštitnih imunoloških stanica.
Rižoto od piletine i ječma, ili čak kaša od zobi i chia pahuljica, ukusni su načini da u svoju prehranu uključite više vitamina.
Na kraju, zdrave masti i probiotička hrana su izuzetno vrijedne.
Barem jedna porcija masne ribe, poput skuše, lososa, sardina ili pastrve, može vam dati prijeko potrebnu dozu omega-3 masti - one su bitne za proizvodnju imunoloških stanica. Čak i vegani i vegetarijanci mogu dobiti omega-3 masne kiseline iz chia sjemenki, lanenog sjemena i oraha.
Što se tiče probiotičke hrane, kefir, kimchi i kiseli kupus mogu biti izvrstan dodatak vašoj prehrani. Pomažu u hranjenju korisnih bakterija u crijevima. Kerry preporučuje postupno uvođenje ove hrane ako vam je nova, kako bi vaš probavni sustav imao vremena prilagoditi se.
Osim hrane, Kerry također ističe još nekoliko dobrih praksi, poput pranja ruku, čišćenja telefona, održavanja aktivnosti, dovoljno sna, pa čak i tuširanja toplom i hladnom vodom.
Kerry kaže da promjena temperature dnevnog tuširanja od vruće do hladne (otprilike svake 2-3 minute) potiče povećanje proizvodnje bijelih krvnih stanica.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....