Jaja su osnova svake kuhinje: idealna za doručak, nezamjenjiva u pečenju i sastavni dio tradicionalnih recepata.
Jaja većina nas jako voli i premda su ukusna i nutritivno vrijedna namirnica, i rekli bismo da ih "dobro poznajemo", ponekad nas mogu zbuniti.
Zacijelo ste se i vi nekad, nakon što biste razbili ljusku jaja i pustili ga na tavu, iznenadili ugledavši crvenu mrlju na žumanjku. Sudeći po reakcijama na društvenim mrežama, mnogi su odmah pomislili da je to znak kvarenja, prisutnosti zametka ili loše kvalitete samog jaja.
Što znači crvena mrlja?
Oko crvene mrlje već kruže mitovi. Stručni naziv za ono crveno što katkad možemo vidjeti na žumanjku ‘krvni ispad‘, odnosno mala hemoragija. Pojednostavljeno, radi se o puknutim krvnim žilama, koje su se oštetile tijekom formiranja žumanjka u jajniku kokoši. Pojava takvog malog krvarenja je povezana s fiziološkim ciklusom nošenja jaja, a ne s naknadnim kvarenjem proizvoda.
Zašto se događa?
Do takvog manjeg krvarenja može doći iz više razloga. Jedan je mehaničko oštećenje, primjerice manji udarac ili iznenadna kontrakcija mišića jajovoda. Drugi razlog može biti stres kod životinje, uzrokovan naglim promjenama u jatu, uvjetima uzgoja ili u obroku hrane.
Neke ptice genetski su sklone pucanju krvnih žila, a to je individualna karakteristika, neovisna o konkretnoj farmi ili marki proizvoda. Rjeđe, mrlja može biti znak nedostatka određenih vitamina, primjerice vitamina K, koji je odgovoran za pravilno zgrušavanje krvi, pa njegov manjak može olakšati pojavu hemoragija.
Mogu li se jesti?
Unatoč široko rasprostranjenoj zabrinutosti, prisutnost crvene mrlje nije dokaz kvarenja, prisutnosti zametka niti znak bakterijske infekcije. Iako može kvariti estetski dojam i odvratiti vas od konzumacije, sa stajališta sigurnosti hrane takvo jaje se smatra neutralnim, pod uvjetom da ispunjava uobičajene znakove svježine.
Što učiniti?
Ako vam crvena točka vizualno smeta, jednostavno je pažljivo uklonite žličicom, čačkalicom ili čistim kutom papirnatog ubrusa. Nakon uklanjanja, jaje možete koristiti u bilo kojem jelu, od jednostavnih kajgana do pečenja ili pohanja. To ne utječe na okus niti na nutritivnu vrijednost. Jaje s malom količinom krvi ostaje potpuno svježe, pod uvjetom da ljuska nije oštećena, a žumanjak i bjelanjak izgledaju i mirišu normalno.
Riznica hranjivih tvari
Bez obzira na takve male hemoragije, jaja su prava riznica hranjivih tvari. Sadrže vitamine topljive u mastima (A, D, E), važne vitamine B skupine (posebice B12, neophodan za pravilno funkcioniranje živčanog sustava), kao i minerale poput cinka, željeza i selena.
Zahvaljujući ovom sastavu, jaja su jedna od najsloženijih namirnica u prehrani, a mala crvena mrlja ne bi trebala biti razlog da se odreknete ovih vrijednih prednosti, piše češka Katka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....