Mandarine (Citrus reticulata) osobito su u ovo vrijeme popularna vrsta citrusa iz porodice rutovki (Rutaceae). Okusom koji varira od slatkog do blago kiselkastog, manje su od običnih naranči, s više vode i manje šećera i kiselosti, što ih čini osvježavajućom i niskokaloričnom opcijom među voćem, piše Živim.
Nutritivne vrijednosti
Jedna mandarina (oko 76 grama) sadrži:
Kalorije: 40
Bjelančevine: 0,6 g
Ugljikohidrati: 10,1 g
Masti: 0,2 g
Ovo je citrusno voće bogato vitaminom C, tiaminom i folnom kiselinom, te daje umjerenu količinu vitamina A. Također, mandarine sadrže male količine minerala poput kalija, kalcija, magnezija i željeza, važnih za zdravlje srca, kostiju i mišića. Iako su relativno siromašne ugljikohidratima, lako ih je pojesti više nego što je potrebno, pa se iz tog razloga osobama koje paze na unos ugljikohidrata preporučuje pojesti jednu do dvije mandarine po obroku.
ZDRAVSTVENE DOBROBITI
Antioksidativno djelovanje
Kao i ostali citrusi, mandarine su bogate flavonoidima, fenolima i eteričnim uljima, koja pružaju snažna antioksidativna svojstva. Ove tvari pomažu u zaštiti stanica od oštećenja, smanjuju upalu i podržavaju zdravlje srca i krvnih žila.
Moguća zaštita od raka
Istraživanja ukazuju da spojevi u mandarinama, poput flavonoida, limonoida i kumarina, mogu smanjiti rizik od određenih vrsta raka, uključujući rak želuca, dojke, jetre i debelog crijeva.
Smanjenje upale
Mandarine su bogate vitaminom C, moćnim antioksidansom. Neutraliziranjem slobodnih radikala (nestabilnih molekula koje oštećuju stanice) mandarine mogu pomoći u smanjenju upale povezane s artritisom, kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom i neurodegenerativnim poremećajima.
Podrška zdravom starenju
Oksidativni stres jedan je od glavnih čimbenika starenja. Zato hrana bogata antioksidansima, poput ovog citrusa, može usporiti oštećenja stanica povezana sa starenjem.
Kontrola šećera u krvi
Mandarine imaju nizak glikemijski indeks (47), što znači da uzrokuju blagi porast šećera u krvi. Zanimljiva je činjenica da antioksidansi u mandarini pomažu u smanjenju oksidativnog stresa, koji je često povišen kod osoba s dijabetesom tipa 2.
Zdravlje očiju
Vitamini A i C u mandarini ključni su za zdravlje očiju. Vitamin A podržava funkciju mrežnice i rožnice, dok vitamin C može pomoći u prevenciji degeneracije makule i katarakte povezane sa starenjem. Iako je potrebno još istraživanja, činjenica je da su ovi vitamini važni za dugoročno očuvanje vida.
Sigurnost i alergije
Većina ljudi može sigurno konzumirati mandarine, iako je dobro naglasiti da kod nekih alergije na citruse mogu izazvati iritaciju kože, probavne smetnje ili probleme s disanjem. Za razliku od grejpa, mandarine se ne povezuju s interakcijama s lijekovima poput statina, iako ograničeni podaci sugeriraju da mogu utjecati na određene lijekove. Stoga, ako imate zdravstvenih problema i niste sigurni u njihovu konzumaciju, posavjetujte se s liječnikom.
Kako koristiti mandarine u kuhinji
Mandarine su doista svestrane. Uz uživanje u njihovom okusu samostalno, možete ih ukomponirati u razna jela. Dodajte ih salatama ili kombinirajte s jogurtom, svježim sirom ili ricottom za obrok bogat vlaknima i proteinima. Također obogaćuju jela od peradi, ribe i povrća osvježavajućim citrusnim okusom. Sok od mandarine možete koristiti u preljevima i marinadama za prirodnu slatkoću. Ovi se citrusi čuvaju na sobnoj temperaturi do tjedan dana ili u hladnjaku do dva tjedna u plastičnoj vrećici.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....