Maslačak (Taraxacum officinale) stoljećima se koristi u narodnoj medicini zbog svojih detoksikacijskih i protuupalnih svojstava. Maslačak je bogat izvor vlakana te mnogih vitamina i minerala, zbog čega je izvrstan saveznik za zdravlje srca, jetre, želuca i gušterače. Iako ga mnogi smatraju samo divljim korovom, maslačak se već stoljećima koristi u tradicionalnoj medicini zbog svojih svojstava pročišćavanja i ljekovitih učinaka.
Ako imate problema sa žuči, bubrezima ili uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, savjetujte se s liječnikom prije konzumiranja soka od maslačka.
Maslačak je vrlo prilagodljiva biljka. Uspijeva na svakovrsnom tlu, u kojem razvija snažni, vretenasti korijen, duboko do 30 cm. List maslačka je prizemni, nejednakog ruba ili više-manje urezan te dug 5 do 25 cm.
Korijen maslačka sadrži i inulin, polisaharid, odnosno vlakno, koje djeluje prebiotički potičući rast “dobrih” bakterija u probavnom sustavu, ističu belgijski znanstvenici u radu objavljenom 2017. godine u časopisu Gut.
Maslačak posjeduje mnoge prirodne biljne tvari koje imaju ljekovito djelovanje. To su: vitamini, gorke tvari, tvari koje imaju enzimatsko djelovanje, saponini, tanini, mineralne tvari i elementi u tragovima, nešto eteričnog ulja, inulin, kolin, bjelančevine i drugo.
Recept za sok od maslačka
Sastojci:
300-400 cvjetova maslačka (bez stabljika i zelenih dijelova)
2 l vode
2 limuna (narezana na kriške ili iscijeđena)
1 kg šećera (po ukusu; može se koristiti i med, ali tada ne kuhati već pripremiti hladan sirup)
Priprema:
Berite maslačke daleko od prometnica i zagađenja, po sunčanom danu kada su cvjetovi potpuno otvoreni. Cvjetove temeljito operite i očistite od eventualnih insekata i nečistoća. Stavite ih u veću posudu, prelijte s 2 litre vode, dodajte limun i ostavite poklopljeno 24 sata.
Sutradan procijedite tekućinu kroz gazu ili gusto cjedilo. Dodajte šećer (ili med, ako ne kuhate), stavite na laganu vatru i kuhajte oko 1 sat dok ne postane sirupasto. Vrući sok ulijte u sterilizirane boce, dobro zatvorite i ostavite da se ohladi. Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....