StoryEditorOCM
Zdravljebitna razlika

Što pijete uz doručak, kefir ili jogurt? Čini li vam se svejedno, bogme nije! Evo što se događa u želucu i crijevima

Piše MOZAIK SD
10. travnja 2025. - 07:00

Jogurt i kefir dvije su izuzetno zdrave namirnice koje se često poistovjećuju, pa čak i brkaju. Međutim, među njima postoje značajne razlike.

Razlike između jogurta i kefira uključuju teksturu, okus, miris i nutritivnu vrijednost. Koja je od ove dvije namirnice korisnija za naše zdravlje?

Što je jogurt?

Jogurt je prehrambeni proizvod nastao fermentacijom mlijeka pomoću dvije vrste bakterija: Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Tijekom tog procesa mliječni šećer – laktoza – prelazi u mliječnu kiselinu, zbog čega je jogurt pogodan za osobe sa osjetljivošću na laktozu. Jogurt je bogat kalcijem, proteinima i vitaminima, a uz redovitu konzumaciju donosi brojne blagodati:

Jača imunološki sustav

Regulira razinu kolesterola u krvi

Djeluje protuupalno na sluznicu crijeva, poboljšava crijevnu mikrofloru.

Važno je napomenuti da bakterije u jogurtu samo prolaze kroz crijevni trakt bez zadržavanja, što je značajna razlika u odnosu na kefir, piše zadovoljna.nova.rs.

Što je kefir?

Kefir je piće porijeklom s Kavkaza. Dobiva se fermentacijom svježeg mlijeka pomoću kefirnih zrnaca - spoja korisnih organizama (kvasaca i bakterija) i kefirana vlastite proizvodnje. Naziv "kefir" odnosi se i na zrnca i na finalni proizvod.

image
/Shutterstock

Kefir se može napraviti s biljnim mlijekom ili vodom, ali tada se moraju dodati šećeri, jer se kefir mikroorganizmi hrane mliječnim šećerima. Mliječni kefir, bez dodanog šećera, smatra se pravim prirodnim dodatkom. Osim što je vrlo hranjiv, ima brojne prednosti:

Visok udio živih fermentiranih bakterija koje pomažu u razvoju zdrave crijevne flore i jačaju imunitet, štiteći tijelo od upala, ne samo u probavnom sustavu nego i šire

Regulira razinu šećera u krvi jer probiotici poboljšavaju rad crijeva, smanjuju oksidativni stres i upalu te pomažu u kontroli propusnosti crijeva

Pomaže u snižavanju "lošeg" kolesterola

Bogat je vitaminima, posebno iz skupine B - uključujući folnu kiselinu, vitamin B12, biotin i riboflavin - kao i mineralima poput kalcija, magnezija, kalija i fosfora

Izvrstan je izvor proteina visoke biološke vrijednosti.

Osnovne razlike

I jogurt i kefir nastaju fermentacijom mlijeka, ali se značajno razlikuju po organoleptičkim i nutritivnim svojstvima.

Tekstura i okus: Jogurt je kremast i blagog okusa, dok je kefir više tekući, osvježavajući, blago kiselkast i gaziran, s niskim udjelom alkohola (1-2%) koji nastaje fermentacijom ugljičnim dioksidom (u industrijskoj proizvodnji alkohol se često izbacuje).

image
/Shutterstock

Broj i vrste bakterija: Jogurt sadrži samo dvije bakterije (L. bulgaricus i S. thermophilus), dok ih kefir ima više od 10, uključujući i Lactobacillus acidophilus koji jača crijevnu sluznicu i štiti od štetnih bakterija, osobito kod upala.

Probiotici: Kefir sadrži bifidobakterije kojih nema u jogurtu. Ove korisne bakterije neophodne su za zdrav rad crijeva i imunitet. Također, probiotici iz kefira prežive prolazak kroz želudac i koloniziraju se u crijevima, za razliku od bakterija iz jogurta koje to ne čine.

Probava: Zgrušana masa u kefiru je finije strukture nego u jogurtu, pa je lakše probavljiva. Također, enzimi u kefiru pomažu probavi druge hrane, dok oni iz jogurta pomažu samo probavi samog jogurta.

Što odabrati: jogurt ili kefir?

Odgovor ovisi o tome što očekujete od ovih proizvoda. No, važno je znati da bakterije i kvasci u kefiru djeluju kao pravi probiotici.

Nasuprot tome, bakterije koje pretvaraju mlijeko u jogurt nisu probiotici u pravom smislu riječi, jer ne prežive prolazak kroz želudac.

Zaključak: Kefir ima izraženija probiotička svojstva i jači je saveznik za zdravlje crijeva i imunitet u odnosu na jogurt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 22:21