StoryEditorOCM
ZdravljeJEDNOSTAVNO

Stogodišnjaci jedu dva puta dnevno - znate li što im je najčešće na tanjuru? Moglo bi vas iznenaditi

Piše MOZAIK SD
19. travnja 2025. - 07:31

Dok neki savjetuju jesti pet puta dnevno, drugi sve više govore suprotno: što manje obroka, to bolje. Jedan od najistaknutijih zagovornika ovog pristupa je stručnjak za dugovječnost Dan Buettner. Više od 20 godina istražuje takozvane "Plave zone" - regije s najvećom koncentracijom stogodišnjaka.

Buettner napominje da većina ljudi u tim regijama jede samo dva puta dnevno. Doručak je izdašan i hranjiv. Ručak je umjeren. Večera je lagana ili je uopće nema. Ključna ideja je smanjiti period konzumacije hrane na 10-12 sati. To je slično blagoj verziji povremenog posta, o kojem se dugo raspravljalo kao o načinu produljenja života.

Upravo je taj obrazac prehrane, prema zapažanjima istraživača, tipičan za stanovnike Sardinije, Okinawe i Nicoija - mjesta gdje iznenađujuće mnogo ljudi živi preko 90, pa čak i 100 godina u dobrom zdravlju.

image

Prehrana stogodišnjaka temelji se na jednostavnoj hrani

Shutterstock

Prehrana stogodišnjaka temelji se na jednostavnoj hrani: mahunarkama, povrću, cjelovitim žitaricama i orašastim plodovima. Meso se rijetko jede. I tamo pokušavaju u potpunosti izbjeći ultra-prerađenu hranu.

@danbuettner

Ikarians eat the purest form of the Mediterranean diet BEANS, particularly chickpeas and black-eyed peas, are eaten like a snack or added to soups and stews. Though chickpeas can be high in fat, nearly all of it is unsaturated. FENNEL, from bulb to seeds, is packed with nutrients, including calcium, iron, manganese, and potassium. Ikarians use it in cooking as well as in herbal teas.  WILD GREENS like purslane, dandelion, and arugula are a great source of minerals as well as carotenoids— the colorful pigments the body converts to vitamin A.  LEMONS are eaten whole, skin and all, in Ikaria. The peel may have a beneficial impact on blood glucose, helping to control or prevent diabetes. OLIVE OIL, of which Ikarians eat at least four table- spoons a day, may protect against heart disease. It’s also why one study suggests Ikarians have a 50 percent lower mortality rate. OREGANO is one of the many herbs used in Ikarian cooking. It’s rich in antioxidants and compounds proved to help fight bacteria. POTATOES are eaten daily in Ikaria, which is unlike other Mediterranean diets. Studies suggest potatoes can reduce blood pressure, fight diabetes, and prevent inflammation. SAGE may be one of the reasons Ikarians have lower rates of Alzheimer’s and dementia; it also has proper- ties that help strengthen bones. HONEY is used by the islanders to treat everything from colds to wounds. Besides stirring it into coffee, older Ikarians also take a spoonful in the morning and before dinner. ROSEMARY, shown to improve digestion and enhance memory, is used quite often in herbal teas throughout Ikaria.

♬ original sound - Dan Buettner

Sam Buettner, na primjer, jede grah svaki dan - i preporučuje i drugima da ga uključe čak i u doručak. Njegovo omiljeno jelo je sardinijski minestrone s tri vrste graha i mnogo povrća. Studije pokazuju da redovita konzumacija mahunarki može produžiti život za nekoliko godina.

Iako Buettnerov pristup izgleda uvjerljivo, stručnjaci naglašavaju da ne postoji univerzalni način. Kao što naglašava nutricionistica Diana Diaz Rizzolo, svako je tijelo jedinstveno - geni, metabolizam i način života utječu na odgovor na određenu prehranu.

image
Shutterstock

Istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients potvrđuje da ljudi koji jedu često (šest ili više puta dnevno) imaju veći rizik od metaboličkih poremećaja od onih koji se ograničavaju na dva obroka. Međutim, važno je uzeti u obzir cjelokupnu prehranu jer je glavni zadatak osigurati tijelu sve potrebne hranjive tvari.

Dakle, bez obzira na broj obroka, tjelesna aktivnost i prehrana temeljena na prirodnim proizvodima doprinose dugovječnosti. A koliko puta dnevno jesti, individualno je pitanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 17:44