StoryEditorOCM
ZdravljePROBLEMATIČAN IZBOR

Stručnjaci upozoravaju: ove su namirnice najopasnije za dijabetičare i trebali bi ih izbjegavati što je više moguće

Piše M. K. P.
19. prosinca 2025. - 13:57
Uz šećere, ultraprerađena hrana također je na crnoj listi za dijabetičare. To su proizvodi bogati rafiniranim ugljikohidratima, soli, zasićenim i trans mastima poput gotovih gril-jela, čipsa, snack proizvoda i mnogih obroka iz mikrovalne/Shutterstock

U pravilnom upravljanju dijabetesom prehrana ima ključnu ulogu – i to ne samo u odabiru hrane koja pomaže stabilizirati šećer u krvi, nego i u izbjegavanju namirnica koje ga mogu naglo podići. Stručnjaci ističu da su neke svakodnevne vrste hrane mogu posebno rizične za osobe s dijabetesom jer utječu na razinu glukoze i otežavaju kontrolu bolesti. 

Jedna od najčešće spominjanih skupina koju valja izbjegavati su hrana i napitci s dodanim šećerima – poput gaziranih pića, energetskih napitaka, slatkiša, kolača i zaslađenih sokova. Ti proizvodi nemaju nutritivnu vrijednost i vrlo brzo uzrokuju naglo dizanje šećera u krvi, što je ozbiljan izazov za metabolizam. 

Uz šećere, ultraprerađena hrana također je na crnoj listi. To su proizvodi bogati rafiniranim ugljikohidratima, soli, zasićenim i trans mastima, poput gotovih gril-jela, čipsa, snack proizvoda i mnogih obroka iz mikrovalne. Studije su pokazale da veća konzumacija ove vrste hrane ne samo da povećava rizik od naglog porasta glukoze, nego je povezana i s većim rizikom od razvoja tipa dva dijabetesa uopće. 

image
Garo/Phanie Via Afp

Još jedan problematičan izbor su zasićene masti i visokokalorični proizvodi životinjskog podrijetla – primjerice, neke vrste punomasnih mliječnih proizvoda i prerađeno meso poput kobasica, slanine i hrenovki. Ove masti mogu pogoršati inzulinsku rezistenciju i pridonijeti povećanju upalnih procesa u tijelu, što dodatno otežava kontrolu šećera. 

Ne treba zaboraviti ni alkohol, koji može utjecati na apsorpciju glukoze i, uz čestu konzumaciju, otežati ravnotežu šećera u krvi – osobito ako se pije na prazan želudac ili u kombinaciji sa slatkim pićima. 

Zdravstveni portal Healthline u svojoj publikaciji “Foods to Avoid with Diabetes” posebno naglašava važnost ograničavanja namirnica s dodanim šećerima, zaslađenih napitaka i ultraprerađenih proizvoda kao ključnih za dugoročno zdravlje osoba s dijabetesom. 

image

Najgore su namirnice za dijabetičare, koje je potrebno izbjegavati: gazirana i zaslađena pića, slatkiši, kolači, deserti s dodanim šećerom, rafinirani ugljikohidrati (bijeli kruh, tjestenina), ultraprerađena hrana (čips, gotova jela), prerađeno meso i zasićene masti, visokokalorični, visokomasni proizvodi te alkohol u većoj količini

Annette Riedl/Dpa Picture-alliance Via Afp

Najgore su namirnice za dijabetičare, koje je potrebno izbjegavati: gazirana i zaslađena pića, slatkiši, kolači, deserti s dodanim šećerom, rafinirani ugljikohidrati (bijeli kruh, tjestenina), ultraprerađena hrana (čips, gotova jela), prerađeno meso i zasićene masti, visokokalorični, visokomasni proizvodi te alkohol u većoj količini.

image
/Shutterstock
image
Burger/Phanie Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. prosinac 2025 14:52