StoryEditorOCM
ZdravljeNI POD RAZNO

Trebate izbjegavati ovo voće za doručak iako ga vjerojatno obožavate. Nutricionist upozorava: ‘To je najgora stvar!‘

Piše MOZAIK SD
29. svibnja 2025. - 07:01

Mnogi jedu banane za doručak, samu ili u kombinaciji sa žitaricama ili s drugim voćem ili povrćem. Banane su dobrog okusa i lako se priprema u različitim kombinacijama. Osim toga, banane su zdrave i pružaju važne minerale.

Ali ujutro zbog jedenja banane mogu se imati neke nuspojave koje mogu negativno utjecati na ostatak dana.

image
/Shutterstock

Britanski nutricionist dr. Daryl Gioffre izričito upozorava da se slatko voće ne jede za doručak. U internetskom časopisu Byrdie kaže: "Banane su gotovo najgora stvar koju možete pojesti za doručak."

Tri razloga protiv banana

Visok sadržaj fruktoze: Banane su jedno od voća s najvećim udjelom fruktoze. To uzrokuje brzi porast razine šećera u krvi. Nažalost, jednako brzo otpada. Niska razina šećera u krvi tada dovodi do žudnje. Ako žudnja dođe rano ujutro nakon doručka, snažne fluktuacije šećera u krvi neizbježne su tijekom dana i upadate u začarani krug stalnih žudnji.

Umor i gubitak koncentracije: Niska razina šećera u krvi može vas učiniti umornima i nefokusiranima.

Zakiseljavanje probavnog sustava: Sadržaj šećera u banani fermentira se tijekom probave i pretvara u alkohol. To stvara kiseline koje mogu uzrokovati upalu i opteretiti organizam. Posljedično, mogu se razviti bolesti poput osteoartritisa i gihta.

image
Shutterstock

Banana je zdrava sama po sebi

Ipak dobra vijest za ljubitelje banana: ne brinite, ne morate se potpuno odreći banana. Ovisi samo o pravom dobu dana i kombinaciji, jer su banane i dalje vrlo zdrave. Tijelu pružaju puno kalija, magnezija i vitamina B6.

Sportaši posebno mogu imati koristi od brzo dostupnih ugljikohidrata banana. Prije i tijekom vježbanja banana služi kao brz, ukusan i zdrav izvor energije, piše Mirror.

Negativni učinci banana mogu se nadoknaditi pravom kombinacijom. Uvijek pokušajte kombinirati banane sa zdravim mastima ili začinskim biljem i začinima. Oni mogu neutralizirati kiselinu i podržati metabolizam banane. Banana s malo cimeta ili kikirikija također ima još bolji okus.

image
Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 06:29