StoryEditorOCM
Zdravljepotvrdila struka

Vrijeme je da Hrvati probaju ovo voće, jer je prezdravo: ‘Nakon dva tjedna uništava čak i loši kolesterol i spušta tlak‘

Piše MOZAIK SD
12. lipnja 2025. - 07:01

Mango (Mangifera indica, L.) je tropsko citrusno voće koje je niskokalorično i bogato nutrijentima, a mnogi Hrvati ga nikad nisu ni probali.

Vitamini A i C pridonose zdravlju metabolizma, kože i kose, a dijetalna vlakna i antioksidansi zdravlju srca i probave. Mango se uglavnom prodaje po komadu, a ovih se dana po splitskim trgovinama može kupiti za 80 centi (kilogram oko 3-4 eura). Premda boja vanjske kore varira od zelene preko crvene do žute i narančaste, unutarnji plod je uvijek zlatno-žute boje. Kremasti okusa podsjeća na okus između ananasa i breskve.

Novo istraživanje sa Sveučilišta u Davisu donosi ohrabrujuće rezultate za žene u postmenopauzi koje se suočavaju s problemima pretilosti i kardiovaskularnim rizicima. Pokazalo se da redovito jedenje manga može pozitivno utjecati na neke vitalne zdravstvene pokazatelje.

image

Mango

Voisin/Phanie Via Afp

U maloj studiji provedena na 24 žene u dobi između 50 i 70 godina, konzumacija otprilike 330 grama manga dnevno tijekom dva tjedna rezultirala je značajnim poboljšanjima u nekoliko ključnih zdravstvenih parametara. Konkretno, izmjerene su niže vrijednosti krvnog tlaka i smanjenje ukupnog i lošeg LDL kolesterola, što su važni faktori u prevenciji srčanih bolesti.

"Povišeni krvni tlak i povišene masnoće u krvi predstavljaju glavni rizik za srčane bolesti. Naša studija pokazuje da i kratkotrajne prehrambene promjene, poput svakodnevne konzumacije manga, mogu donijeti značajne koristi“, istaknula je dr. Roberta Holt, jedna od autorica istraživanja, piše tmcnet.com.

Tijekom eksperimenta sudionice su prije početka prestale jesti mango, a potom su tijekom dva tjedna konzumirale dvije porcije ovog voća dnevno — ujutro i navečer. Rezultati su pokazali da se krvni tlak snižavao već dva sata nakon jedenja, dok je nakon dva tjedna došlo do prosječnog smanjenja ukupnog kolesterola za 13 bodova, što je jednako i za loši LDL kolesterol.

image

Mango

Godong/Bsip Via Afp

U dodatnom dijelu istraživanja, provedena je usporedba utjecaja manga i bijelog kruha na razinu šećera u krvi kod šest žena. Mango je izazvao znatno manji porast šećera i povoljnije inzulinske odgovore, što sugerira da ovo voće može pomoći u održavanju zdravog metabolizma, piše Klik.

Iako mango sadrži relativno visoku količinu prirodnih šećera, njegova nutritivna vrijednost i prisutnost važnih vitamina daju mu poseban značaj u zaštiti kardiovaskularnog zdravlja i metabolizma.

"Metaboličke promjene kod žena nakon menopauze povećavaju rizik od bolesti srca. Naša istraživanja sugeriraju da bi svakodnevno jedenje manga moglo biti jednostavan, ali djelotvoran način za očuvanje zdravlja u ovom razdoblju života“, naglasila je dr. Holt.

Iako su ovi nalazi vrlo obećavajući, znanstvenici upozoravaju na potrebu daljnjih studija kako bi se preciznije razumjeli svi učinci manga na zdravlje. Ipak, mango se već sada može smatrati vrijednim dodatkom prehrani. To su dovoljni razlozi da obratite pažnju na ovu namirnicu, koju Hrvati nemaju čest običaj konzumirati.

image

Mango

Roulier/turiot/Foodcollection Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2025 11:19